Museum De Scheper met de 'losse' belettering is een voorbeeld van fraaie vormgeving.  Foto: Rob Stevens
Museum De Scheper met de 'losse' belettering is een voorbeeld van fraaie vormgeving. Foto: Rob Stevens Foto:

Gevelfonds voor Neede en Eibergen

EIBERGEN/NEEDE - Het centrum van Eibergen ondergaat een verandering. Wegen en pleinen worden opnieuw bestraat, de riolering vernieuwd, straatmeubilair en -verlichting gemoderniseerd. Momenteel is fase drie in volle gang waarbij de Grotestraat, de Hagen en de Kerkstraat worden gerevitaliseerd. Volgend jaar wordt de Brink onder handen genomen. Onderdeel van deze revitalisatie is het gevelfonds dat ook in Neede van kracht is.

Door Rob Stevens

Het gevelfonds is een subsidieregeling voor ondernemers en pandeigenaren in het centrum van Eibergen en Neede. De gemeente heeft voor zowel Eibergen als Neede hiervoor honderdduizend euro beschikbaar gesteld. Uit onderzoek blijkt dat bezoekers in een aantrekkelijke omgeving drie maal langer verblijven en meer geld uitgeven dan in een omgeving waar dat niet het geval is. Geen onbelangrijk feit voor een ondernemer.
Wethouder Teselink legt de bedoeling van het gevelfonds uit: "Gevels zijn belangrijk voor de uitstraling van een winkelstraat en de aantrekkelijkheid van een winkelgebied. Sommige gevels hebben een minder fraaie uitstraling, maken zelfs soms een verpauperde indruk. Eigenaren van winkelpanden kunnen nu subsidie aanvragen om daar wat aan te doen. Er is maximaal 10.000 euro per aanvraag beschikbaar voor verfraaiing van een gevel in het centrum van Neede of Eibergen."
Voor beide gevelfondsen is een subsidieregeling en een aanvraagformulier opgesteld. Daarnaast is een informatiebrochure beschikbaar die op hoofdlijnen weergeeft wat het gevelfonds inhoudt. Verder is er een boekje voor beide dorpen genaamd 'Bouwstenen voor het centrum van Eibergen' en 'Bouwstenen voor de Oudestraat in Neede'. Deze boekjes omvatten onder andere de welstandsregels en geven op een inspirerende en overzichtelijke wijze handreikingen voor het verbeteren van de uitstraling van een gevel. Aan de hand van concrete voorbeelden en afbeeldingen van panden in de beide dorpen wordt duidelijk gemaakt hoe een aantrekkelijk(er) gevel kan worden geschapen. Met behulp van een aantal architectonische principes (bouwstenen) blijken al snel grote verbeteringen te kunnen worden behaald. Een voorbeeld, één van de twaalf. 'Creëer geen obstakels tussen de verdieping en begane grond. Houd de gevel zichtbaar. Gebruik losse belettering voor reclame uitingen en naamaanduidingen.' Als positief voorbeeld in Eibergen wordt in de brochure een foto van museum de Scheper opgevoerd.