Gebiedsambtenaar Anja van Manen tijdens de avond in Neede. Foto: Rob Weeber
Gebiedsambtenaar Anja van Manen tijdens de avond in Neede. Foto: Rob Weeber Foto:

Neede werkt samen aan de buurt

NEEDE - De gemeente is al enkele jaren bezig om zich 'dieper in de wijk' te laten zien met uiteindelijk doel een verdere professionalisering van wijkgericht werken. Het woord wijk is hier te lezen als gebied. Neede en omgeving is ingedeeld in 39 gebiedjes, kernen, kleine kernen en buitengebied. Het vorige college had de 'collegetour', het huidige college heeft aan iedere kern een gebiedswethouder verbonden, ondersteund door een bestuurlijk ambtenaar. De wethouder voor Neede is Marijke van Haaren, de bestuurlijk ambtenaar Anja van Manen, opvolgster van Erma Busz. Anja houdt iedere dinsdagmorgen spreekuur in Grand Café De Hofmaat.

Door Rob Weeber

Samenwerken aan de buurt wil uiteindelijk het leven in Berkelland zo prettig en vitaal mogelijk maken en houden door gerichte samenwerking met inwoners en vertegenwoordigers van belangenorganisaties. Woensdagavond was de eerste bijeenkomst van 'Samen werken aan de buurt' in Neede. Hierop konden inwoners van Neede en omliggend gebied kennis maken met Anja van Manen.

Er gebeurt al veel binnen de kern en er zijn vele instanties en groeperingen die zich met het wel en wee ervan bezighouden. Opgestarte projecten zijn bijvoorbeeld de dorpsplannen voor Rietmolen en Noordijk, Jimmy's Berkelland, diverse burgerinitiatieven bij herinrichting kernen, taskforce Neede met betrekking tot de herinrichting van de Oudestraat, wijkschouwen, Natuurpark Kronenkamp en de ontmoetingsmogelijkheden in Neede. Dat laatste betreft een recent afgesloten onderzoek op initiatief van de Gemeenschapsraad Neede naar samenkomstlocaties. Goed nieuws ook is de ontwikkeling van de zogenaamde 'Hulpwijzer' die eind 2019 via de website van de gemeente te bezoeken is. De Hulpwijzer Berkelland is de sociale kaart en helpt bij vragen over zorg, wonen, werken, leren en jeugd. Bovendien laat het iedere organisatie zien die zich daarmee bezighoudt. Tenslotte heeft de gemeente het Naoberfonds in het leven geroepen waar inwoners van Berkelland hun idee voor de leefbare samenleving kunnen voorleggen aan Ideeëndokter Johan Godschalk. Godschalk presenteerde zich ook op de bijeenkomst.

8,2 voor de leefbaarheid
Gaat het dan zo slecht in de zes Needse gebiedjes? Zeker niet, althans als we de inwoners zelf mogen geloven. De gemeente presenteerde de cijfers van een recente inwonerpeiling, gecombineerd met diverse data die het zelf in de archieven heeft. Getoetst onder andere is op de thema's openbare ruimte/groen, mantelzorg, eenzaamheid, behoud jongeren, behoud voorzieningen, energie en duurzaamheid, vrijkomende gebouwen, ontmoetingsplekken en verkeersveiligheid. Daaruit kwam naar voren dat de leefbaarheid in Neede een 8,2 krijgt. Ter vergelijking, het cijfer voor geheel Berkelland is een 7,3. Bovendien zegt 82% van de inwoners tevreden te zijn met de eigen buurt. Een puntje van aandacht is wel het gebied Neede centrum, waar 55% van de inwoners 65 jaar of ouder is. Voor heel Neede ligt dit percentage op 26%.
Wat het punt van verkeersveiligheid betreft, wethouder Marijke van Haaren kreeg een verkeerspetitie aangeboden van de Nieuwstraat in Neede. De inwoners wezen op de te hoge snelheid en het toegenomen vrachtverkeer in de te smalle straat. De wethouder beloofde zo snel mogelijk met een reactie terug te komen.

Quickscan 'lokale democratie'
Iedere inwoner kan meedoen aan de enquête/quickscan ' lokale democratie' . De enquête meet hoe de inwoners, raadsleden, ambtenaren en collegeleden tegen de democratie in de eigen gemeente aankijken. Dat kan via de website van de gemeente.


gemeenteberkelland.nl/vragenlijst