Huidige en toekomstige boeren protesteren samen. Foto: Rob Weeber
Huidige en toekomstige boeren protesteren samen. Foto: Rob Weeber Foto:

Sint Jozefschool Rietmolen
demonstreert ook mee

RIETMOLEN - In aansluiting op de boerenprotestacties bij het RIVM en in Den Haag, organiseerden twee 'boerenouders' van schoolgaande kinderen op de St. Jozefschool in Rietmolen woensdagochtend voor schooltijd een solidariteitsactie.

Door Rob Weeber

Esther Weernink en Esther Vogt, melkveehouder respectievelijk akkerbouwer en varkenshouder, wilden hiermee aandacht vragen voor het stikstofvraagstuk dat veel boeren bijna letterlijk dreigt te verstikken. De Nederlandse vlag hing ondersteboven. Het is 'Nederland op z'n kop' wat er gebeurt, aldus de organisatie.

'Vlag ondersteboven, want dit is Nederland op z'n kop'

Vele tractoren verzamelden zich op de parkeerplaats voor de school en lieten om 08.30 een luid protestgetoeter horen. "Wij zijn een plattelandsgemeente," aldus Esther Weernink, "met veel werkgelegenheid in de agrarische sector. Dat mag niet verloren gaan en zeker niet om de verkeerde redenen. De metingen van stikstof die er nu liggen, geven aanleiding tot wantrouwen. Als we daar niet tegen protesteren, dan helpen we de boerenstand om zeep. Indien de nieuwe normen zouden gelden, dan pakken ze af wat we hebben, laat staan dat we nog kunnen uitbreiden. Gelukkig hebben de provincies dat ook ingezien en worden er nieuwe plannen gemaakt." Ook in de akkerbouw is het al niet veel beter. Bijvoorbeeld moeten de boeren met steeds minder bestrijdingsmiddelen dezelfde opbrengst genereren, aldus Esther Vogt. Dat gaat knellen.
Na een interactieve toespraak met de kinderen, deelden ze kaas, worst en melk uit, allemaal (h)eerlijke producten van de boerderij.

Volop protest van boeren, ook bij de St. Jozefschool in Rietmolen. Foto: Rob Weeber