De schoolgebouwen aan de Ketterinksteeg. Foto: Rob Stevens
De schoolgebouwen aan de Ketterinksteeg. Foto: Rob Stevens Foto:

Nog een IKC in Eibergen

EIBERGEN - Eibergen heeft sinds vorig jaar al een Integraal Kindcentrum voor het Christelijk Onderwijs aan de Prins Bernardstraat. Daar komt er nu nog een bij voor het katholiek onderwijs in Eibergen. De huidige drie scholen en de gymzaal aan de Ketterinksteeg worden gesloopt en maken zo plaats voor een nieuw Integraal Kind Centrum met gymzaal voor het RK-onderwijs in Eibergen. Het IKC biedt een doorgaande ontwikkellijn (opvang) voor kinderen van twee tot en met twaalf jaar.

Door Rob Stevens

Wethouder Anjo Bosman is er blij mee. "Het is mooi voor de toekomst. En ik vind het ook mooi dat de betreffende scholen eerst zelf het nodige voorwerk hebben gedaan. Er is eerst uitvoerig onderling overleg geweest tussen de scholen zelf. Op basis van de uitkomst daarvan heeft de Delta Scholengroep een huisvestingsvraag ingediend bij de gemeente."

Het college vraagt de raad een krediet van circa 6,2 miljoen euro voor dit project. Het krediet is voor de sloop van de drie scholen en de gymzaal en de bouw van een nieuwe school, inclusief kinderopvang, een gymzaal en de herinrichting van de omgeving. Er wordt gebouwd voor een school van 175 leerlingen. Er komt ook een nieuwe gymzaal. De huidige gymzaal is verouderd en heeft een te klein vloeroppervlak. Het college vindt het wenselijk dat er een gymzaal aan die kant van het dorp is. De basisschool is weliswaar hoofdgebruiker van de gymzaal, maar ook andere gebruikers in de buurt maken er gebruik van.

IKC het Simmelink heeft aangegeven dat ze de bouw, onderhoud en exploitatie van de gymzaal op zich wil nemen. De wethouder vindt het zo 'een mooi natuurlijk moment voor de gemeente om de accommodatie af te stoten'. Bij het ontwerp en de inrichting van de openbare ruimte wordt de buurt betrokken.

Gemeenten zijn wettelijk verantwoordelijk voor bekostiging van (vervangende) nieuwbouw en uitbreiding van scholen. Daar zijn ook praktische kwaliteitscriteria aan verbonden. Het college stelt de raad een extra investering van bijna anderhalf ton voor de bouw van een school en gymzaal met een zo hoog mogelijk duurzaamheidsniveau (de norm ENG: Energie Neutraal Gebouw).