Marc Ottenschot, Hielke Dijkstra en Erik van Gaasbeek. Foto: Rob Stevens
Marc Ottenschot, Hielke Dijkstra en Erik van Gaasbeek. Foto: Rob Stevens Foto:

Hielke Dijkstra draagt TRIOS over

NEEDE - Hielke Dijkstra was 32 toen hij vijfentwintig jaar geleden op de Rapenburg in Neede voor zichzelf begon. Hij was docent autotechniek aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Tot iemand hem vroeg een vloeistofpomp te ontwikkelen en testen, zijn eerste klant. Dat viel niet goed te combineren met de HAN en is het begin van TRIOS geworden. Dijkstra draagt het bedrijf nu over aan twee werknemers van het eerste uur.

Door Rob Stevens

Voor de overdracht is drie jaar uit getrokken. Nu is het tijd om het roer volledig over te dragen. De opvolgers van Dijkstra, Erik van Gaasbeek en Marc Ottenschot, hebben beiden de beginperiode aan de Rapenburg nog mee gemaakt en zijn dus nauw verweven met de historie en ontwikkeling van TRIOS. TRIOS zit aan de Nijverheidsweg op het industrieterrein.
Inwoners beseffen vaak niet welke mooie bedrijven er op de diverse industrieterreinen huizen. TRIOS is een bedrijf in fijnmechanica waar nagedacht wordt over 'hightech' vraagstukken. Klanten komen er soms met de vraag mee te denken over een product bij een toepassing of de verfijning of verbetering van een techniek. Het team van TRIOS bedenkt dan oplossingen.

Dijkstra: "De afgelopen maanden is in een geheime setting, door een deel van het team, gewerkt aan de ontwikkeling van een heel alledaags product dat inmiddels internationaal op de markt is gebracht. Een project dat onder hoge tijdsdruk stond waarvoor het ontwikkelingsbudget in één keer werd vrijgegeven. Hoogst ongebruikelijk. Slechts de helft van het bedrijf wist waar aan gewerkt werd. En nog steeds mag de rol van TRIOS niet openbaar worden gemaakt.

Erik van Gaasbeek: "Sinds enig tijd werken we op microniveau met de dieptrektechniek. Wij hebben deze aloude techniek nieuw leven ingeblazen met toepassingen op microniveau. Van plaatjes metaal met de dikte van een boterhamzakje maken we chirurgische instrumenten. Buisjes bijvoorbeeld, waardoor minuscule naaldjes in het oog gebracht kunnen worden. We zijn nu bezig met de ontwikkeling van een instrument waarin een cameraatje wordt geplaatst dat in de bloedbaan kan worden gebracht. Deze tak is ondergebracht in een nieuwe BV: MUBION." Marc Ottenschot: "Nog een voorbeeld van wat we doen? We werken nu aan het mechaniek van een eiersorteermachine. Die verwerkt op hoge snelheid tachtigduizend eieren per uur."

De opvolging van het bedrijf is in goede handen. Dijkstra blijft voor advies beschikbaar. Wat hij nu gaat doen? Dijkstra: "Ik ga genieten. Binnenkort verhuis ik naar een andere plek in Neede. Misschien is tuinieren wat voor me. Of ik pak mijn oude vak weer op. Her en der liggen nog onderdelen en ontelbare jampotten met kleinere onderdelen van auto's die ik ooit gedemonteerd heb. Die kan ik dan op mijn gemak weer opnieuw opbouwen."