De Brink in Eibergen. Foto: Rob Stevens
De Brink in Eibergen. Foto: Rob Stevens Foto: Foto:

Eibergenaren komen met ideeën voor het centrum

EIBERGEN - Wie kan nou het best bepalen hoe het centrum van Eibergen er uit moet komen te zien? Dat zijn de Eibergenaren zelf natuurlijk. Dat is in ieder geval het uitgangspunt van de Taskforce Centrumplan Eibergen. Dinsdagavond konden inwoners van Eibergen zich in De Huve daarover uitspreken. Van die mogelijkheid werd gretig gebruik gemaakt.

Door Rob Stevens

Het centrum van Eibergen en directe omgeving veranderde de afgelopen jaren. De bestrating is vernieuwd, de verlichting gemoderniseerd en rond het centrum zijn parkeerplekken aangelegd om het centrum meer autoluw te kunnen maken. Nu is de laatste fase van de revitalisering van het centrum en omgeving van Eibergen aangebroken en is het hart van Eibergen aan de beurt:

Centrum met
fontein,
podium,
(meer) bankjes,
kunstwerk en
speeltoestel


De Brink en de Kluiversgang. Reden voor de Tasforce om de inwoners zelf met ideeën te laten komen als waardevolle input voor de beleidsmakers.
Het werd een avondje interactief brainstormen waarbij met behulp van een ieders smartphone de gewenste sfeer in het centrum werd geformuleerd toegespitst naar een meer concrete materiële vertaalslag. Dan blijken inwoners in het centrum het liefst een fontein te zien op de voet gevolgd door een podium, (meer) bankjes, een kunstwerk en een speeltoestel. Brainstormen over een Eibergse slogan geeft een stortvloed aan woorden en beelden die de ideale sfeer en uitstraling van het centrum verder verduidelijkt. Inwoners associëren hun dorp met natuur, groen dus, met de Berkel als nabijgelegen attractie. Eibergen, het is fijn er te zijn, het is er mooi en bruist.

Dat zijn beelden en objecten waar de deskundigen verder mee kunnen zou je denken. Uitgangspunten die zijn te vertalen naar een nieuwe inrichting van het centrum en waar inwoners, organisaties, verenigingen en ondernemers in het dorp elk hun eigen voordeel mee kunnen doen. Nog even dan is het 2020. Dat jaar start de vierde en laatste fase van de revitalisering van het centrum van Eibergen en zijn de Brink en de Kluiversgang aan de beurt. Het is afwachten wat een avondje brainstormen oplevert.