Door de Achterhookse Folkloredansers was een mooi tafereel opgesteld waarin de werkzaamheden op het platteland tijdens het oogsten werden uitgebeeld. Foto: PR
Door de Achterhookse Folkloredansers was een mooi tafereel opgesteld waarin de werkzaamheden op het platteland tijdens het oogsten werden uitgebeeld. Foto: PR

Folkloredansers luisteren streektaaldienst op

RUURLO - De Achterhookse Folkoredansers hebben er zondag in Ruurlo voor gezorgd dat het thema van de kerkdienst in streektaal fraai omlijst werd. Dat begon al met de vrolijke accordeonklanken, die de kerkgangers vanuit de open deuren van de Dorpskerk tegemoet kwamen. De folkloregroep had verder een mooi tafereel opgesteld waarin de werkzaamheden op het platteland tijdens het oogsten waren uitgebeeld: de zeisen en sikkels worden aangescherpt (hanen) om het graan te kunnen maaien en op de voorgrond staat het ‘olde wief’, een feestelijk versierde garve die als laatste van het akkerland wordt gehaald om de oogst te vieren.

De dialectcommissie van de Protestantse Gemeente Ruurlo -Barchem had deze dienst voorbereid samen met voorganger ds. Gerrit Heuver uit Heerde. Het thema was: ‘As ‘n boer slöp...’. Kan de boer gaan slapen als het graan is gezaaid? Kan hij de regie dan uit handen geven en vertrouwen dat het zaad zal groeien? Dat kleine zaadje dat alleen zonlicht en regen nodig heeft om te ontwikkelen tot een rijpe korenaar. Ook de mens heeft liefde en aandacht nodig om te groeien in zijn leven, met een schouderklopje op zijn tijd. Zo werd alles een prachtig geheel, met toepasselijke liederen en gebeden.
Vanwege corona mag er nog niet voluit gezongen worden door de kerkgangers. Daarom werden de liederen gezongen door de voorzangers Jan Schippers, Wim Heideman en Herman van den Berg, onder pianobegeleiding van Gerrie van der Horst. De zang werd muzikaal afgewisseld door de warme klanken van de accordeonisten van de folkloredansers.
Er waren veel warme reacties van de aanwezigen. Geïnteresseerden die de dienst hebben gemist kunnen hem nog terugkijken via de website.


kerkdienstgemist.nl