De bewoners van de Kerkstraat waren blij met de Achterhoek Nieuws Straatprijs. Foto: Marco Brunekreeft
De bewoners van de Kerkstraat waren blij met de Achterhoek Nieuws Straatprijs. Foto: Marco Brunekreeft

Kerkstraat wint Achterhoek Nieuws Stratenprijs

Buurt-vereniging ‘t Uutende wint publieksprijs

Door Jan Hendriksen

RUURLO – De Kerkstraat is winnaar geworden van de Achterhoek Nieuws Stratenprijs 2020 met het thema ‘Slingerend door de Kerkstraat’. Zondagmiddag kregen de bewoners uit handen van directeur Gerhard Weevers van Achterhoek Nieuws BV de prijs overhandigd die uit onder meer een cheque van 250 euro bestaat. Spontaan en met veel enthousiasme en onder muzikale klanken trok zondagavond de winnende straat langs de verlichtingsroute om Ruurlo te laten weten dat men de felbegeerde prijs had gewonnen.

Het thema ‘Slingerend door de Kerkstraat’ was consequent doorgevoerd in de voorstellingen van apen en papegaaien. De objecten waren goed uitgelicht en alle woningen waren voorzien van de nationale driekleur. “En dat is een groot compliment waard”, zo liet voorzitter Ineke Nijen Es de bewoners van de winnende straat weten tijdens de prijsuitreiking in de Kerkstraat. Ook de leuke combinatie van bloemdecoraties met echte bananen sprak de jury donderdagavond tijdens de rondgang ontzettend aan. Halverwege de straat was er ook een opstelling met boomstammen en aan het eind een leuk apenbos. “Je bent als bezoeker onder de indruk en je wilt zien wat er gebeurt. En er waren geen storende factoren in de straat zoals geparkeerde auto’s. Het geheel gaf een opgeruimd straatbeeld en een uitstekend verzorgend geheel. Kortom jullie zijn de dik verdiende winnaars met jullie nieuwe straatversiering”, aldus Nijen Es. De sfeervolle versieringen met als thema ‘De klokkenluider van de Notre Dame’, die de afgelopen acht jaar tijdens de Septemberfeesten de Kerkstraat sierden waren aan vervanging toe zo was de mening van de bewoners begin dit jaar. De nieuwe straatversiering leverde direct de hoofdprijs op. Voor bestuurslid Maarten Gotink van Buurtvereniging van de Kerkstraat kwam de overwinning als een grote verrassing. “We hadden met onze nieuwe straatversiering wel ingezet op een hoge puntenscore. Maar dat we als winnaar uit de bus zouden komen verraste onze zeer.”

Gezelligheid
Aan de oproep van Oranjevereniging Ruurlo om nog meer gezelligheid te creëren in de buurt of straat was groot gehoor gegeven. Zo zorgden onder meer de bewoners van de buurtverenigingen van de Henri Dunantlaan, ‘t Soldatenhuis, De Kangoeroebuurt (Hazelnoot) ‘t Úutende (Burgemeester van Arkelland/Nijverheidsstraat), Mauritslaan, Um de Grolseweg (Groenloseweg) tijdens de verlichtingsroute voor de nodige figuraties en traktaties. Maar ook was er een spontane actie van de vriendinnengroep De Portretten die jaarlijks aan de allegorische optocht deelnemen. De ‘dames’ poetsten onder de klanken van het nummer ‘Carwash’ van Rose Royce op ludieke wijze menige auto schoon. Ook de muziek van de Borculose band O'llainnis (Gaelic voor 'de Nederlandse taal'), die op een wagen langs de verlichtingsroute reed, zorgde vrijdag- en zaterdagavond voor de nodige actie. Tijdens menige stop gingen de voetjes van de vloer. Ook de Ruurlose dj Tije van Tuil zorgde voor de nodige sfeer.

Publieksprijs
De KlusWijs publieksprijs ging overtuigend naar Buurtvereniging ‘t Uutende (Burgemeester van Arkellaan/ Nijverheidsstraat) die in 2012 ook al eens de Achterhoek Nieuws Stratenprijs had gewonnen. Het thema ‘Liefde’ kwam dit jaar nog meer tot zijn recht door de nieuwe rode verlichting op de objecten en de liefdeshartjes die op straat waren getekend. Ook de aloude verlichting met als thema ‘Reurle Neugt Oe’ sierde de straat. Voorzitter Hans Niemeijer van ‘t Uutende bedankte Oranjevereniging Ruurlo voor de publieksprijs waarna spontaan door de buurtbewoners het ‘Lang zal die leven’ werd ingezet. “Met hulp van diverse nieuwe buurtbewoners is er aan de verfraaiing gewerkt. De betrokkenheid onder de buurtbewoners is groot. En daar mogen we best trots op zijn”, aldus Niemeijer. In totaal brachten 577 mensen een stem uit voor de publieksprijs. 116 ofwel twintig procent stemde op de winnaar ‘t Uutende. En dat kwam mede door de actieve werving onder de mensen die aan de verlichtingsroute Reurle in ‘t Lech deelnamen. Zo had Geert Cornelissen een speciale wervingstekst ingesproken om vooral te stemmen op nummer 62.

De winnaars van de Publieksprijs 'Reurle in 't Lech': Buurtvereniging 't Uutende. Foto: Marco Brunekreeft
Het thema ‘Slingerend door de Kerkstraat’ was consequent doorgevoerd in de voorstellingen van apen en papegaaien. Foto: Gerdi Oonk
Het thema ‘Liefde’ kwam dit jaar nog meer tot zijn recht bij 't Uutende.Foto: Oranjevereniging Ruurlo.
Er waren geen storende factoren in de winnende straat zoals geparkeerde auto’s. Foto: Gerdi Oonk