Wim en Lenie Vellekoop ontvingen van burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland namens Koning Willem Alexander een fleurig boeket. Foto: Jan Hendriksen

Wim en Lenie Vellekoop ontvingen van burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland namens Koning Willem Alexander een fleurig boeket. Foto: Jan Hendriksen

Wim en Lenie Vellekoop genieten intens van intiem platina feestje

‘Het was grandioos. We hebben genoten van alles wat ze voor ons in petto hadden'

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Wim en Lenie Vellekoop hadden zich hun zeventigjarig huwelijksfeest zo anders voorgesteld. Een gezellig feestje met familie, medebewoners en kennissen bij café-restaurant De Keizerskroon. Maar corona ging dwarsliggen en gooide roet in het eten. Maar door alle maatregelen werd het platina feestje, dankzij medewerkers en vrijwilligers van woonzorglocatie van het appartement De Schoven op het Bundelingpark in Ruurlo en de familie, toch heel bijzonder en onvergetelijk..

“Het was grandioos. We hebben genoten van alles wat ze voor ons in petto hadden. Misschien wel veel intiemer. Een mooie groene boog met rode roosjes, hartjes en slingers, de rondrit langs al onze vier voormalige woonlocaties in Ruurlo, het speciale diner, de talloze felicitatiekaarten, de gezongen felicitaties van de Sensire-medewerkers, de belangstelling van Omroep Gelderland en tot slot het mooie fleurige boeket die burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland namens Koning Willem Alexander aan ons overhandigde. Het is te veel om op te noemen.”

Wim (98) en Lenie Vellekoop – Jongste (91) zijn maandag in namiddag na alle drukte van de afgelopen twee dagen moe maar voldaan. Het echtpaar kwam 56 jaar geleden met hun drie kinderen vanuit het Zuid-Hollandse Maassluis in het toen nog kleine dorp Ruurlo wonen. Wim werd aangesteld als filiaalleider van weverij Heijmeijer. Aan de Groenloseweg werden ze toen met open armen ontvangen door de buurt. “Er was evenals vandaag zelfs ‘mooi gemaakt'. En dat maakte toen evenals vandaag veel indruk. Die traditie kenden we in het westen helemaal niet”, zo verklaart Lenie met een grote glimlach. Het paar had elkaar leren kennen in Maassluis. Daar was Wim met zijn vrienden vanuit zijn geboortedorp Maasland en Lenie met haar vriendinnen vanuit Kethel en Spaland het dorp aan het verkennen. Wims oog viel direct op Lenie. En laat het toeval zijn. Lenie wilde een brief posten naar een broer in Indonesië. Maar zij had geen postzegel op zak. Wim had die wel. En zo kreeg de eerste kennismaking een vervolg.

Koninklijk onderscheiden
Toen Wim en Lenie zich amper in Ruurlo hadden gevestigd werden beiden direct al volop actief in het plaatselijke verenigingsleven. Wim werd voorzitter van de Ruurlose wandelvereniging, Lenie vrijwilligster bij de Welfare. Omdat Wim althoorn en saxofoon speelde werd hij lid van muziekvereniging Sophia’s Lust waarvan hij in latere periode vijftien jaar voorzitter was. Uit die functie raakte Wim ook actief betrokken bij de Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo waarvan hij maar liefst vier decennia lang secretaris/penningmeester was. Daarnaast verzorgden Wim en Lenie vele jaren met enkele andere vrijwilligers het verzendklaar maken van het maandblad Op Weg van de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem. In 2009 werden beiden voor al die sociale betrokkenheid en werkzaamheden door de toenmalige burgemeester Hein Bloemen van de gemeente Berkelland Koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Genieten
Vijf jaar geleden tijdens hun 65-jarig huwelijksfeest lieten Lenie en Wim weten dat het grote geheim om het zo lang met elkaar uit te houden heel simpel is. “Door op tijd te zwijgen. En je moet natuurlijk gezond blijven.” Sinds enkele maanden wonen Wim en Lenie in één van de vernieuwde appartementen van De Schoven die uitzicht biedt op sportpark ‘t Rikkelder van voetbalvereniging Ruurlo. Lenie: “Prachtig. Daar genieten we van. Er is altijd volop vertier. Momenteel wat minder omdat er door de corona er geen wedstrijden mogen worden gespeeld.” Voorheen woonde het echtpaar op maar liefst vier andere locaties in Ruurlo. “En die hebben we zondagmiddag allemaal aangedaan. Onze drie kinderen hadden met de rolstoeltaxi van De Zonnebloem een ‘On tour’ georganiseerd. Wim: “Op de verschillende plekken stonden onze kinderen met hun partner en een aantal van onze negen kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Iets om nooit meer te vergeten. Evenals alle andere festiviteiten. Het was grandioos.”