De electrocar Eibergen is klaar voor de start. Foto; PR
De electrocar Eibergen is klaar voor de start. Foto; PR Foto:

Electrocar Eibergen mag de weg op

EIBERGEN - Later dan verwacht staat nu eindelijk het licht op groen en kan de electrocar Eibergen gaan rijden. De stagnatie lag in het feit dat de nu zelfstandige Stichting Electro Car Eibergen ECE nog niet over een bankrekeningnummer beschikte, waardoor het betalingsverkeer op zich liet wachten en de electrocar niet verzekerd kon worden. Maar dat is nu allemaal geregeld.

Vanaf 11 november was de electrocar al te bezichtigen in de showroom van autobedrijf Berenpas. Eigenaar van de zaak, Eelco Kruidenier en tevens secretaris van de stichting, had daarmee wel de tijd om de puntjes op de i te zetten. De electrocar is inmiddels mooi herkenbaar van stickers voorzien. De car is eigendom van de stichting en zorginstelling LIVIO 'levert' de vrijwilligers, waarvan twee enthousiaste dames, Joke Maatman en Paulien Somsen, de functie van planners op zich hebben genomen. Een goede planning is belangrijk, want de car zal zeven dagen per week (dus ook op zondag) van 9.00 uur tot 18.30 uur gaan rijden. Het team van achttien vrijwilligers is inmiddels goed geïnformeerd en geïnstrueerd en zij staan te popelen om aan de slag te gaan. Het team kan nog wel met enkele vrijwilligers versterkt worden.

De electrocar is met name bedoeld voor ouderen, die niet meer zelfstandig kunnen reizen en voor wie een langere afstand lopen ook een probleem is. Daarnaast kunnen mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking gebruik maken van dit vervoermiddel en inwoners van Eibergen, die tijdelijk niet mobiel zijn. Men kan rechtstreeks bellen met de chauffeur en zo mogelijk direct een afspraak maken om bijvoorbeeld een boodschapje te doen. Moet men echt op tijd ergens zijn, zoals een bezoek aan dokter, fysio of naar een club of vereniging, dan zou het verstandig zijn dit enkele dagen van te voren op te geven. Mocht de telefoon niet opgenomen worden, dan zal de chauffeur wellicht niet in staat zijn te telefoneren, maar hij/zij zal zo spoedig mogelijk terugbellen. Buiten de rijtijden, dus voor 9.00 uur 's morgens en na 18.00 uur 's avonds, is de telefoon niet bemand. Een rollator meenemen is geen enkel probleem, want de electrocar beschikt over een laadbak aan de achterzijde. De car kan inclusief de chauffeur vier personen vervoeren. Het is mogelijk dat ritten gecombineerd worden, maar het vervoer gaat van deur tot deur.

Wat kost het?
De electrocar is door diverse fondsen, gemeente en provincie gesubsidieerd of/en gesponsord om van start te kunnen gaan. Ook ontving de stichting al donaties van particulieren, zij hebben inmiddels als dank een zakje muntjes ontvangen, zo niet dan kan men zich alsnog melden bij penningmeester Henk Boevink, tel. 06 – 38 92 63 33. Maar de stichting ECE zal zichzelf moet kunnen bedruipen. Daarom wordt er van de gebruikers dit vervoermiddel een kleine bijdrage gevraagd. Om veiligheidsredenen heeft men besloten om met muntjes te gaan werken. Een muntje kost 2,50 euro (vijf muntjes voor tien euro en elf muntjes voor twintig euro). Een muntje is goed voor een retourritje. De muntjes zijn te koop bij het winkeltje in de Meergaarden, bij Boekhandel Gellekink en bij de Topartwinkel van Estinea. Wie nog geen muntjes heeft, kan in de beginfase tot 1 maart ook volstaan met een vrije gift. Per e-mail muntjes bestellen kan ook; ze worden dan thuisbezorgd.

Bestuur en vrijwilligers hopen dat met deze bijzondere, servicegerichte vervoersdienst een groot deel van de ouderen weer zelfstandig erop uit kan. Om zodoende eenzaamheid te helpen voorkomen. Het feit dat niemand meer een beroep op familie of mantelzorgers hoeft te doen om de deur uit te kunnen, zal voor velen een uitkomst zijn.
Donderdag 2 januari beet vrijwilliger Cor van der Kolk het spits af en vanaf dat moment is Eibergen een vervoersdienst rijker. Wie gebruik wil maken van de electrocar, kan bellen met 06 – 10 82 05 79. Meer informatie is verkrijgbaar via de website of door te bellen of mailen met de voorzitter van Stichting ECE, Frieda van Enk, via 06 - 11 92 48 42 of info@electrocareibergen.nl.


electrocareibergen.nl