Johan Godschalk en Anjo Bosman overhandigen een taart voor het vijftigste idee voor het Naoberfonds Berkelland. Foto: Lydia ter Welle
Johan Godschalk en Anjo Bosman overhandigen een taart voor het vijftigste idee voor het Naoberfonds Berkelland. Foto: Lydia ter Welle Foto:

Al 55 ideeën voor Naoberfonds ingediend

BORCULO - Op woensdag 29 januari vond een nieuwjaarsbijeenkomst plaats van het Naoberfonds Berkelland. Uitgenodigd waren alle indieners van plannen, maar ook mensen die nog een idee willen indienen of die inspiratie willen opdoen. De bijeenkomst werd goed bezocht. Ideeëndokter Johan Godschalk kon melden dat er al acht plannen zijn gehonoreerd en dat er al 55 ideeën zijn ingediend, sinds de start van het Naoberfonds in september.

Door Lydia ter Welle

Wethouder Anjo Bosman heette alle aanwezigen welkom op de bijeenkomst, die plaatsvond in het gemeentehuis van Berkelland in Borculo. "Het Naoberfonds is ingesteld, omdat we als gemeente onvoldoende aanvragen binnen kregen voor bijdragen voor een burgerinitiatief. Kennelijk wist men niet goed wat voor plannen daarvoor konden worden ingediend. Ik ben blij dat de gemeenteraad heeft gezegd: 'Dat moet anders'. We hebben toen de hulp ingeroepen van Johan Godschalk. Hij heeft samen met medewerkers van de gemeente het Naoberfonds-idee ontwikkeld, en houdt sinds september wekelijks spreekuur op vrijdag. Daar kunnen mensen met ideeën terecht voor ideeën en tips om hun plan vorm te geven binnen de regels voor het Naoberfonds. En dat werkt wél, want er zijn al 55 plannen ingediend."
Johan Godschalk nam vervolgens de microfoon ter hand. Hij vertelde: "Soms is het rustig, maar er zijn ook heel drukke spreekuren. Onlangs was er een spreekuur met maar liefst zes nieuwe ideetjes en vier 'herhaalrecepten', zoals ik ze maar noem: al eerder gepasseerde ideetjes die nog een aanpassing behoefden om een kans te maken. Sommige mensen zie ik maar één keer, sommigen veel vaker, met - soms - telkens nieuwe plannen."

"Soms is het

rustig en soms

komen er wel

tien ideeën

binnen'

Hij maakte vervolgens een rondje door de zaal en liet mensen hun idee toelichten in een pitch van een minuut. Zo kwam het idee voorbij voor een 'midwinterhoorn-plantage' aan de oever van de Berkel, waar mensen een boompje kunnen kopen om een midwinterhoorn te maken. Dat levert aanplant van groen én aandacht voor het immaterieel cultureel erfgoed van midwinterhoorns bouwen. Een ander idee moet een inloophuis voor mensen met en na kanker opleveren. Ook komt een idee voor een Zonnebloembrunch voorbij, waarbij jongeren een brunch organiseren en maken voor Zonnebloemgasten, en een danshuis voor ouderen en jongeren, en een schuilhut op het terrein van de voormalige 'kolonie' in Rekken.

Eén van de eerste ideeën - en een zeer succesvol initiatief - is dat van Jaap de Boer, die HelemaalGroen.nl bedacht. Het idee houdt in dat wandelaars de app HelemaalGroen downloaden, gaan wandelen en onderweg met een grijper zwerfvuil verzamelen. Op de website verschijnt dan langs de gelopen route een groenlijntje. Als er minstens eens per maand zwerfvuil wordt geraapt langs die route, blijft het lijnt je groen. Zo wil De Boer heel Berkelland, en liefst heel Nederland groen laten worden. De Boer kreeg ondersteuning vanuit het Naoberfonds voor het maken van promotiemateriaal, de website en de app.

'Je bent zelf

vaak de

grootste

tegenstander

van je eigen

idee'


Johan Godschalk legde uit dat alle geweldige ideeën van de mensen komen, en dat er van hem alleen wat tips en handvatten komen. "Het enige dat ik doe, is de bedenkers van het idee helpen met tips, om te zorgen dat het idee een plan wordt, dat voldoet aan de regels van het Naoberfonds Berkelland. En ik geef ze tips waar ze terecht kunnen voor financiële steun. Want het Naoberfonds draagt wel eenmalig wat bij, maar het idee moet zich uiteindelijk zelf bedruipen."

Toen hij vervolgens aan medewerkers van de gemeente Berkelland, die bij toerbeurt aanzitten bij het spreekuur op vrijdagmorgen, vroeg wat hen opviel tijdens het spreekuur: luidde het antwoord: "Het is verbazingwekkend hoe vrij mensen met Johan spreken. En ook hoeveel leuke ideetjes er voorbij komen. Zoveel creativiteit, dat is gewoon geweldig. En wat het mooiste is: wij hebben in eens een heel groot netwerk. Want wij hebben genoeg aan het telefoonnummer van Johan, die zo allerlei contacten oplepelt die van dienst kunnen zijn!"

'Kom op,

Berkelland, op

naar de

honderd

ideeën'

Ook de Adviescommissie, die het college adviseert over de toekenning van bijdragen uit het fonds, is bijzonder enthousiast. "Eigenlijk zouden we alles wel willen honoreren, maar dat kan nu eenmaal niet; er zijn immers regels waaraan we ons te houden hebben.

Johan Godschalk besloot het plenaire deel van de avond met het uitreiken van een taart aan de indieners van het vijftigste idee, waarna hij iedereen opriep om nog even gezellig na te praten en ideetjes uit te wisselen. "En denk er aan: niets is onmogelijk. Vaak ben je zelf de grootste tegenstander van je eigen idee, omdat je overal moeilijkheden ziet, terwijl het écht barst van mogelijkheden! Dus: op naar de honderd!"