Docenten van het Assink nemen deel aan de workshop minikronieken door Masja de Roy. Foto: PR
Docenten van het Assink nemen deel aan de workshop minikronieken door Masja de Roy. Foto: PR

Minikronieken voor het VMBO

NEEDE/EIBERGEN/HAAKSBERGEN - Het Assink lyceum ontvangt 50.000 van het Fonds voor Cultuurparticipatie voor de uitvoering van het project Minikronieken voor het VMBO. Het Fonds ondersteunt initiatieven die actieve deelname aan cultuur stimuleren, in dit project gaat het daarbij specifiek om de versterking van cultuureducatie in het VMBO.

Het Assink Lyceum en Minikronieken gaan samen een lesprogramma ontwikkelen waarin leerlingen korte documentairefilms (Minikronieken) maken over de levensverhalen van streekgenoten. Door het maken van de films komen de leerlingen in contact met ondernemers en inwoners uit de regio van de school. Het lesprogramma sluit aan op het profiel Dienstverlening en Producten en wordt verankerd in het curriculum van de school.

De methode Minikronieken was oorspronkelijk op volwassenen gericht en zal in het project geschikt worden gemaakt voor alle niveaus van het VMBO. In het twee jaar durende project gaan jaarlijks 30 tot 40 leerlingen in twee- of drietallen films maken. Zij volgen acht weken lang per week 14 uur workshops die worden gegeven door de eigen docenten, in samenwerking met de filmmakers van Minikronieken. De Minikronieken worden vertoond tijdens een echte filmpremière, waarvoor naast de leerlingen en hun familie ook de hoofdpersonen van de films en hun dierbaren worden uitgenodigd.

Via het Innovatielokaal in Neede heeft het Assink lyceum een subsidieaanvraag gedaan voor het maken en ontwikkelen van Minikronieken voor het VMBO bij het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie, in het kader van de regeling versterking cultuureducatie VMBO.


www.cultuurparticipatie.nl