Eén van de wegen in het buitengebied van Eibergen. Foto: Rob Stevens
Eén van de wegen in het buitengebied van Eibergen. Foto: Rob Stevens Foto:

Inhaalslag onderhoud wegen buitengebied

BERKELLAND - Het wegennet in het buitengebied van Berkelland kampt met achterstallig onderhoud. Dat blijkt uit een vorig jaar uitgevoerd onderzoek door Antea Group. Aanleiding om daar wat aan te doen. Naast het reguliere budget zet de gemeente éénmalig 2.750.000 euro in om het wegennet weer op orde te brengen.

Door Rob Stevens

De afgelopen jaren is sterk bezuinigd op deze gemeentelijke taak. Wethouder Anjo Bosman vindt niet dat de veiligheid in het geding is geweest met de bezuinigingen op het onderhoud van het wegennet in Berkelland. Maar het is nu wel zaak om in de periode tot en met 2022 die achterstand weg te werken met de inzet van het extra krediet. Structureel is er jaarlijks binnen de gemeentelijke begroting voor het uitvoeren van onderhoud aan wegen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom, € 1.234.500 beschikbaar. Verder wordt bekeken of extra subsidies kunnen worden binnen gehaald.
Hoe ziet het gemeentelijk wegennet er eigenlijk uit? Berkelland beschikt buiten de bebouwde kom over een wegennet met een totale lengte van 550 kilometer. Het overgrote deel, 480 kilometer, is asfaltweg gevolgd door 62 kilometer klinkerweg en 7 kilometer betonweg. Verhoudingsgewijs is er met name veel achterstallig onderhoud bij de klinkerwegen. De kwaliteit heeft hier een kritische ondergrens bereikt. De 200 kilometer zandwegen en 80 kilometer recreatieve paden worden door de gemeentelijke buitendienst onderhouden en vallen dus buiten het onderhoudsbudget. Binnen de bebouwde kom heeft Berkelland 220 kilometer weg.
De gemeente laat iedere twee jaar het gehele wegenareaal visueel inspecteren. Uit het onderzoek van de Antea Group blijkt dat met name in het buitengebied de kwaliteit van de wegen terug loopt. Er is veelal sprake van 'wegschade'. Het onderzoek geeft precies weer aan welke wegen wat gebeuren moet en met welke kosten dit gepaard gaat. Voor de prioriteitenlijst wordt ook het maatschappelijk belang van wegen mee gewogen. Wat is bijvoorbeeld de hoeveelheid te verwerken verkeer van een weg? Soms hebben wegen in het buitengebied te maken met sluipverkeer waardoor de nodige verhardings- en bermschade ontstaat. Maar ook scholen in de buurt zijn van belang, of de aanwezigheid van recreatieve bestemmingen, of een bijzondere landschappelijke kwaliteit.