Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Klokje heeft z'n plek gevonden in Dinxperlo

DINXPERLO - Het klokje, dat in 1859 gegoten werd door Gerhardus Theodorus van den Heuvel in Dinxperlo, en dat van 1940 tot 2007 dienst deed als kerkklok in de gereformeerde kerk aan de Hemstea in Eibergen, kreeg zaterdag zijn nieuwe plek bij het mortuarium van De Laatste Eer op de begraafplaats in Dinxperlo.

Door Lydia ter Welle

Een 160 jaar oud kerkklokje kwam in 2019 na lange omzwervingen weer terug in Dinxperlo. Want het 18 kg zware - of lichte - klokje werd in 1859 gemaakt in de werkplaats van klokkengieter G.T. van den Heuvel aan de Wilhelminastraat 17 in Dinxperlo.

Gerhardus Theodorus van den Heuvel (1810-1886) volgde zijn opleiding klokken gieten in Duitsland. In 1840 begon hij een klokkengieterij aan de Wilhelminastraat in Dinxperlo. In 1859 maakt hij daar het klokje. Onbekend is wie daarvoor de opdracht gaf. Het zorgvuldig bewaarde archief van Van den Heuvel ging in de Tweede Wereldoorlog verloren bij de granaatbeschietingen op Dinxperlo. Het verhaal gaat dat de klok werd gevonden toen hij in Holterhoek of Zwillbrock dienst deed als 'vogelverschrikker'. Hij is in 1940 aangeboden aan de dominee van de gereformeerde kerk aan de Hemstea in Eibergen. Toen die kerk zijn functie als gebedshuis verloor, vond Dick Somsen uit Eibergen, gehuwd met de van oorsprong Dinxperlose Rita Schuurman, het gepast om het klokje terug te brengen naar Dinxperlo

Het klokje werd overhandigd aan Stichting Bewaar 't Olde, die een mooie bestemming vond voor de klok. Die kreeg zaterdag namelijk een plekje bij de aula van De Laatste Eer op de begraafplaats, op de hoek bij het mortuarium. De afgelopen tijd heeft timmerbedrijf Westendorp in De Heurne van de gebinten van een oude boerderij een klokkenstoel gemaakt. Daarin werd de klok bevestigd. Loonbedrijf Westerveld vervoerde de klokkenstoel met klok zaterdag van De Heurne naar Dinxperlo. De plaatsing van de klokkenstoel met de klok is verder mede mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van Van Langen en Roele Hoveniers, de firma Hoopman uit IJjzerlo, Vaags Molenbouw uit Aalten, de Rabobank, Dick Somsen uit Eibergen en Freek Diersen uit Dinxperlo.

Het artikel dat geplaatst werd bij de overdracht van het klokje in 2019 is hier te lezen op https://www.de-band.nl/nieuws/algemeen/238161/de-thuiskomst-van-een-dinxpers-klokje .

Theo Messink maakt ruimte voor de klokkenstoel. Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Gerard Westendorp en een medewerker van Westerveld. Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel