Het dagelijks bestuur van De Naobers, met van links af Henk Swerink, Nardy Cupers en Frits Jansink. Foto: Rob Weeber
Het dagelijks bestuur van De Naobers, met van links af Henk Swerink, Nardy Cupers en Frits Jansink. Foto: Rob Weeber Foto:

Huurdersvereniging 'De Naobers' bestaat 25 jaar

REGIO - De Naobers werd opgericht om de belangen te behartigen van huurders, nu 25 jaar geleden. De vereniging kent 2188 leden, allemaal huurders van een woning van ProWonen. Verder vertegenwoordigt de vereniging nog enkele leden die bij beleggingsmaatschappijen huren. Alle woningen van de leden staan in het gebied Eibergen, Neede, Beltrum, Rekken, Rietmolen en Noordijk. Voor de hoogte van de contributie zullen de leden niet snel afhaken. Deze bedraagt nog steeds 45 eurocent per maand, net zoals in het begin.

Door Rob Weeber

Wijkhoofd
De voorloper van ProWonen, de Woningbouwvereniging Eibergen-Neede werd op 6 september 1994 omgezet naar een stichting, Stichting Woningbeheer Eibergen-Neede. Met die omzetting dreigden de huurders via de ledenraad hun inspraakmogelijkheid te verliezen. Er werd toen besloten om een onafhankelijke huurdersvereniging op te zetten, welke op 28 maart 1995 een feit was. Doel was de behartiging van huurdersbelangen. Een van de initiatiefnemers was de huidige secretaris Frits Jansink. Ook hij viert zijn 25-jarig jubileum.

ProWonen

stelt het werk

van de

huurders-

verenigingen

zeer op prijs


Belangenbehartiging gaat verder dan een mogelijk geschil over huurverhoging. Het gaat ook om de omgeving waarin de woning staat, de wijk. De Naobers werkt samen met de diverse partijen als huurder, gemeente, politie, buurtbemiddeling, brandweer en voedselbank.

Juist voor al die 'randzaken' zoekt de huurder het contact met De Naobers. Vrijwilligers fungeren als wijkhoofd in de diverse wijken. Zij maken jaarlijks met de gemeente, de wijkagent en de vertegenwoordiger van ProWonen een ronde door één wijk en bespreken de verbeterpunten.

Bestuursleden gezocht
Volgens De Naobers is manager Wonen Harrie van der Lei van ProWonen van mening dat de vereniging een belangrijk middel is om het contact met de huurders te onderhouden. "De leden van de vereniging weten als geen ander wat er speelt in de wijk en wat er omgaat in de bewoners. Het is geweldig om te zien dat de bestuursleden die als vrijwilliger actief zijn, zich zo inspannen voor de huurders. Ze zijn enthousiast en nauw betrokken. Dat waarderen wij als ProWonen zeker." Er is dan ook vier keer per jaar een bestuurlijk overleg over diverse beleidsonderwerpen. Maar daar wringt tegelijkertijd de schoen.

Naast het bestuurlijk overleg met ProWonen is er ook vier keer per jaar lokaal overleg met ProWonen, vier keer per jaar 'Samen 1' overleg (een samenwerkingsverband van alle huurdersverenigingen die onder ProWonen vallen), twee keer per jaar wijkhoofdenoverleg, een keer per jaar overleg met alle bestuursleden van ProWonen en tenslotte de eigen jaarvergadering. De taak van bestuur en vrijwilligers is op z'n minst 'betrokken' te noemen. Het huidige bestuur bovendien behoeft uitbreiding. Voorzitter Nardy Cupers is al 23 jaar lid. Secretaris Frits Jansink zelfs 25 jaar en penningmeester Henk Swerink zestien jaar.

Uitbreiding

bestuur is

dringend

gewenst


Het werk van een huurdersvereniging echter is van groot belang, zowel landelijk als lokaal. In het november/december 2019 nummer van 'Naoberpraot', het blad van de vereniging, wordt gerept over een kwart van alle huurders in Nederland die de huur niet meer kunnen opbrengen als gevolg van het jarenlange afbraakbeleid van de overheid.
Op maandag 16 maart wordt de ALV gehouden in Grand Café De Hofmaat. Vrijwilligers die zich aangetrokken voelen tot een bestuursfunctie kunnen zich wenden tot Frits Jansink: fjansink1957@kpnmail.nl.