Henny Velthuis vertelt over dialect. Foto: Rob Stevens
Henny Velthuis vertelt over dialect. Foto: Rob Stevens

Project 'Wiesneus': plat praot'n

EIBERGEN - Voor het derde jaar op rij wordt op basisscholen in de Achterhoek les gegeven in de streektaal. Dit jaar hebben zich bijna zeventig scholen (zo'n 3.000 leerlingen) in de gemeenten Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem en Oost Gelre aangemeld voor het project 'Wiesneus'. Dinsdagmorgen vroeg was de aftrap van het project op basisschool Het Sterrenpalet in Eibergen. Het Sterrenpalet doet al vanaf het begin mee aan dit project. Wethouder Anjo Bosman vertelt er dinsdagmorgen een verhaal in het dialect.


Lees verder op pagina 9

Door Rob Stevens

Meester Louis Steenbergen van de bibliotheek Eibergen heeft als gastonderwijzer de leiding die ochtend. Hij stelt eerst Hennie Velthuis voor. Hennie komt uit Eibergen, is onderwijzer en het dialect beter machtig dan Louis. Hij zal de kinderen straks wat vertellen over het dialect in Nederland. In het dialect natuurlijk. Nadat de wethouder eerst nog een verhaaltje in het dialect heeft voorgelezen.

De wethouder vraagt wie er thuis allemaal 'plat praot'. Dat zijn er niet veel. Bosman vertelt de kinderen dat ze zelf wel goed dialect spreekt. Bosman: "Maar het voorlezen, dat is toch effe anders. Ik heb het verhaaltje dat ik jullie zo voorlees vanochtend nog wel even geoefend. Ik vind het goed dat jullie mee doen aan het project. Het is belangrijk dat het Achterhoekse dialect bewaard blijft. Ik lees jullie het verhaal voor van kinderboekenschrijver Jacques Vriens: 'Meister Jaap en de klassenfoto'."

Na afloop vraagt Anjo Bosman de kinderen waar het verhaal over gaat. Het verhaal gaat over de kinderen van een klas die verkleed op de klassenfoto gaan. Niet iedereen in de klas 4/5 van juf Naomi Herwing heeft het verhaal helemaal goed begrepen. Dan vertelt Hennie Velthuis iets over de dialecten die aan de oostgrens van Nederland worden gesproken. De kinderen gaan aan het werk in het werkboek dat bij het project Wiesneus hoort. Het project is begonnen.

De streektaal is populair. De deelname aan het streektaal project Wiesneus is verviervoudigd ten opzichte van vorig jaar. Dat is niet voor niets. Het is al langer bekend dat 'meertaligheid' bijdraagt aan de taalontwikkeling en de regionale identiteit van kinderen. Bij de lessen hoort ook het tijdschrift Wiesneus. Daarin staan, 'Allemaole in 't Achterhooks: leedjes, 'n zuukplate, 'n kleurplate en puzzels'. Wiesneus is bedoeld om bij kinderen met verhalen en spelletjes voor het dialect te interesseren. Het centrale thema van Wiesneus is dit jaar: Vrijheid. Wat natuurlijk mooi aansluit bij dit jaar van 75 jaar bevrijding.

De streektaallessen worden verzorgd door medewerkers van de Bibliotheken West-Achterhoek, Oost-Achterhoek, Achterhoekse Poort en Montferland. Voor geïnteresseerden: het blad, en meer materiaal ter ondersteuning van de lessen, zoals liedjes, teksten en filmpjes, zijn te vinden op www.wiesneus.nl.

Leerlingen maken door inzending van de puzzel en de kleurplaat kans op leuke prijzen. Deze worden uitgereikt door de bekende voorvechter van het dialect Hans Keuper, op een speciale slotbijeenkomst op 6 juni in theater Amphion. Keuper is ambassadeur van het project Wiesneus. Deze bijeenkomst is gratis toegankelijk voor alle leerlingen die de streektaalles Wiesneus hebben gevolgd.

Wethouder Anjo Bosman leest voor in het dialect. Foto: Rob Stevens
Wethouder Anjo Bosman leest voor in het dialect. Video: Rob Stevens