Schrijver Bert Smeenk overhandigt het eerste boekje aan hovenier René Reesink. Foto: Rob Weeber
Schrijver Bert Smeenk overhandigt het eerste boekje aan hovenier René Reesink. Foto: Rob Weeber

'Voor wie het niet overleefden' gepresenteerd

EIBERGEN - 'Voor wie het niet overleefden' is de titel van het derde boekje door de Stichting 'Ik vraag me af' over de oorlogsgeschiedenis van de voormalige gemeente Eibergen. Dit keer dook Bert Smeenk in het verhaal achter de dood van Francis Whittle en Frank Henry Page. Beide Grenadier Guards sneuvelden op 31 maart 1945 bij de bevrijding van Eibergen. Zij liggen in een Gemenebest Oorlogsgraf aan de Haaksbergseweg.

In 2019 werd er al een eerbetoon gebracht aan Whittle en Page. Hovenier René Reesink vond een glazen potje met een briefje erin bij de graven. Het bleek een bedankje te zijn van de nichtjes Sue en Marie Whittle die het graf van hun oom bezochten: 'Aan de persoon die dit graf verzorgt. Wij willen u graag bedanken voor het onderhouden van het graf. Uw werk is geweldig. Onze oom rust hier met respect en waardigheid. Onze oprechte dank gaat naar u uit. Marie and Sue Whittle, 3 juli 2012' (vertaling redactie).
De beide soldaten kwamen vanuit het zuiden en staken in de buurt van Dinxperlo de grens over. Via Aalten en Groenlo rukten ze richting Eibergen op. Waar de beide soldaten precies gesneuveld zijn, is niet bekend. Het boekje vermeld daarover het volgende: 'De Grenadier Guards kwamen naar Eibergen via de Holterhoek en via Hupsel om Eibergen via de Esweg in te nemen van twee kanten. Via de Hupselse Es kwamen de Grenadier Guards ook binnen en globaal tussen Beltrum en Eibergen, arbeidskamp (Lintveldseweg) hebben ze op 30 en 31 maart 1945 nog een kampement opgeslagen ... De Grenadier Guards rukten op via de nu Klaashofweg waar een Brenn Carrier door een zeer jonge Duitse soldaat kapot is geschoten, deze heeft nog een hele tijd gestaan bij waar nu Martin Koopman woont. Hoogstwaarschijnlijk zijn hier de twee Engelsen Whittle en Page gesneuveld. De Duitse soldaat is ook gesneuveld.'
Frank Whittle werd op 30 juli 1922 geboren in Lancashire als oudste van negen zonen van Joseph en Ann Whittle. Hij kwam op 29 september 1941 onder de wapenen en werd ingedeeld bij het 1ste bataljon Grenadier Guards, een gemotoriseerd bataljon van de Guard Armoured Division. Op 19 augustus 1944 landde hij in Normandië. Een maand later raakte hij bij Nijmegen ernstig gewond aan zijn hoofd en verbleef negen maanden in een hospitaal in Nijmegen. Na zijn herstel kwam hij in maart 1945 weer terug bij zijn onderdeel. Saillant detail was dat niemand van het thuisfront op dat moment wist dat hij gewond was geraakt. Dat werd pas postuum ontdekt. Twee weken na zijn dood stierf Franks moeder, onwetend van het feit dat haar zoon toen al overleden was. In juli 1948 bezocht Franks vader met zijn zoon Denis, de vader van de nichtjes Marie en Sue, ook al het graf in Eibergen. Het dorp nodigden hen toen uit en betaalde de reis.

Frank Henry Page, roepnaam Frank, werd geboren in 1924 in Nettleham (Lincolnshire) in Engeland. Zijn ouders waren Owen en Betsy Page-Coupland. Over hem is niet veel bekend. Hij stierf in Eibergen op 21-jarige leeftijd.

Het laatste deel van het boekje is gewijd aan een derde Grenadier die kort voor de bevrijding van Eibergen stierf, Joseph Kirby Alvey. Hij sneuvelde op 3q maart 1945 in Groenlo. Alvey ligt begraven op de militaire begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen.

Het boekje 'Voor wie het niet overleefden' is een dezer dagen voor 3,50 euro te koop bij boekhandel Gellekink, J.W. Hagemanstraat 16, Eibergen.

Lance Sergeant Francis Whittle. Foto: PR
Hovenier René Reesink met het gevonden potje van Sue Whittle. Foto: Rob Weeber
Frank Henry Page (voor) en Francis Whittle. Foto: PR