Harry's Snackcounter in Eibergen. Foto: PR
Harry's Snackcounter in Eibergen. Foto: PR

Horeca-ondernemers gaan op eigen wijze met coronacrisis om

EIBERGEN/HAARLO - De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren van de overheidsmaatregelen als gevolg van de uitbraak van het corona-virus. Op zondagavond 15 maart moesten per direct alle horecazaken dicht. De klanten werden er letterlijk 'uitgeveegd'. Inmiddels is er een aantal weken verstreken en is duidelijk geworden dat door verlenging van de maatregelen een belangrijk deel van het seizoen verloren is. Pasen, Koningsdag, de meivakantie, Hemelvaart en Pinksteren, het zijn allemaal topdagen voor de horeca. Maar dit jaar dus niet.

Door Rob Weeber

De in het leven geroepen steunmaatregel van de overheid verlicht de nood, maar de eenmalige uitkering is mogelijk voor veel ondernemers niet voldoende. Veel hangt namelijk ook af van zaken als duur van de lockdown, hoeveel 'spek op de botten' een bedrijf heeft en inventiviteit. Horeca-ondernemers hebben allen een eigen manier om daarmee om te gaan.

Prinsen
Hotel-café-restaurant Prinsen in Haarlo is een oud familiebedrijf. Het bestaat al sinds 1864 toen de toenmalige bakkersknecht Ellenkamp na zijn huwelijk met de Haarlose Frederique Gevers een bakkerij begon. De huidige eigenaar Dinant Prinsen geeft desgevraagd aan dat het bedrijf gezond is en het dus wel een tijdje uithoudt. Hij heeft zijn zaak vrijwel geheel gesloten, maar dat neemt niet weg dat de vaste lasten maandelijks doorgaan. Uitzondering zijn de paar hotelkamers die door een infrabedrijf voor meerdere maanden zijn gehuurd. Speciaal voor de werknemers van dit bedrijf is er een aparte woonkamer ingericht die tevens als eetkamer dienst doet.
Prinsen heeft geen bezorgdienst voor maaltijden opgestart. Dat zou betekenen dat er een kok moet zijn en de voorraad op peil moet blijven. Maar het dorp is te klein voor een dergelijke dienst en het bezorggebied te uitgestrekt, waardoor het niet rendabel is.
Prinsen is daarnaast de thuisbasis voor zeventien biljartteams, maar ook voor deze sport geldt dat alles stil ligt. De bond heeft de competitie voor dit seizoen beëindigd, aldus Dinant. De teams promoveren, noch degraderen en spelen volgend seizoen in dezelfde klasse. Privé vermaakt hij zich ook wel met wat onderhoudsklusjes.

Snackcounter
Harry's Snackcounter in Eibergen is een ander type horecabedrijf. Het bestaat 22 jaar. Ook eigenaar Dennis Meijer moest op 15 maart zijn zaak per direct sluiten. Dat was slikken, maar om 19.15 uur was de volle zaak leeg. Meijer dacht: 'Komt Mozes niet naar de berg, dan moet de berg naar Mozes' en startte een bestelservice en een afhaalloket. Via de eigen website en app en de site Achterhoekbezorgt kunnen klanten hun maaltijd bestellen en sinds kort ook laten bezorgen. Voor afhalers heeft hij een loket geopend. Binnen bepaalde tijden kunnen klanten buiten hun bestelling meenemen. Binnen is alleen een apart gedeelte ingericht voor de bezorgers. Met 1,5 m onderlinge afstand kunnen zij daar hun bezorgbestellingen ophalen. Hun in- en uitgang is de achterdeur, zodat ze zo min mogelijk met andere mensen in aanraking komen. Dennis is nuchter en erkent dat de gezondheid van de mensen boven alles gaat. Hij is ook blij dat er geen totale lockdown van ons land verordend is en dat hij zo op deze manier zaken kan blijven doen. Zaken overigens die over het algemeen 'niet tegenvallen'.