De wagens van het corso zijn ook in Beltrum groot en gedetailleerd, zoals deze winnende in 2019 van groep Wielderink. Foto: Koolmees Photography
De wagens van het corso zijn ook in Beltrum groot en gedetailleerd, zoals deze winnende in 2019 van groep Wielderink. Foto: Koolmees Photography

Wesley Helmers twijfelt of Bloemencorso Beltrum doorgaat

Festunique houdt nog slag om de arm

Door Henri Walterbos

BELTRUM/LICHTENVOORDE - Onlangs maakte Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde (SBL) bekend dat het Bloemencorso Lichtenvoorde dit jaar geen doorgang zal vinden, in verband met de maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus. En dat ondanks dat de datum van zondag 13 september nog ver weg lijkt te liggen. De organisatie van Festunique in Beltrum houdt nog even een slag om de arm, maar Helmers heeft zo zijn twijfels over het doorgaan.

Festunique Beltrum
De klap van het bericht dat het Lichtenvoordse corso niet doorgaat was groot voor Wesley Helmers, in Beltrum actief als wagenbouwer/ontwerper voor het corso, en ook als bouwer in Lichtenvoorde. In Beltrum is het Bloemencorso onderdeel van Festunique, jaarlijks een week voorafgaande aan het corso in Lichtenvoorde. De organiserende Stichting Volksfeest Beltrum houdt nog een slag om de arm alvorens een streep te halen door het hoofdingrediënt van Festunique. Helmers twijfelt over het doorgaan van het corso: "Ook in Beltrum worden kwalitatief zeer grote en goede corsowagens gebouwd. Dit met een relatief kleine gemeenschap. Ik verwacht dat ook Festunique een plan B zal gaan hanteren. Dit omdat het gewoon niet mogelijk is om diezelfde kwaliteitsgraad te halen in zo een korte bouwperiode."
Festunique gaf wel zelf een signaal af. "Laat duidelijk zijn; gezondheid staat altijd voorop, maar vooralsnog gaan wij ervan uit dat Festunique en de kermis in september dit jaar gewoon doorgaan. De voorbereidingen met betrekking tot het opbouwen van het terrein, de muziekacts en de theateracts kunnen in de zomer worden opgepakt. Hiervoor hoeft op korte termijn geen keuze te worden gemaakt. Het bloemencorso vergt echter wel aandacht vanaf april/mei, vandaar dat we als organisatie en wagenbouwers de koppen digitaal bij elkaar hebben gestoken. Allereerst is er met de wagenbouwers overlegd en zijn er verschillende standpunten voorgesteld vanuit de corso-, bloemen- en jurycommissie. Hieruit is samen met de wagenbouwers unaniem besloten dat het bloemencorso in Beltrum tot op heden niet is afgelast. Alle wagenbouwgroepen staan er daarnaast unaniem voor open om het bloemencorso eenmalig anders vorm te geven. Hier kan worden gedacht aan het kleiner bouwen, bouwen in een thema of overige creatieve ideeën die op dit moment worden uitgewerkt, waardoor in ieder geval de voorbereidingstijd zal worden verkleind. Hierbij de opmerking dat het corso dus nog niet definitief is afgelast maar er al wel wordt gekeken naar de mogelijkheden. De situatie omtrent het coronavirus verandert met de week, zelfs per dag. Daarom is er ook gekozen om de definitieve keuze uit te stellen tot in ieder geval 28 april, net zoals de overheid ook de maatregelen tot 28 april heeft aangekondigd. Tot die tijd wachten wagenbouwers en de organisatie de situatie af om vervolgens daarna een keuze te maken of die keuze verder uit te stellen. Tot die tijd zijn alle vergaderingen binnen Festunique afgelast en zal er ook niet aan de wagens worden gebouwd."

De klap was groot bij corsogroepen en de inwoners van Lichtenvoorde, maar het begrip evenzo. Wesley Helmers, ontwerper bij Corsogroep de Lummels in Lichtenvoorde, ontwierp 'Levitate', samen met Kevin Mateman. "Ik ervaar de afgelasting als een diepe teleurstelling. Er is heel hard gewerkt aan het ontwerp 'Levitate' om dit op een unieke wijze op de weg te zetten. Nu het corso is afgefloten, is dit echt een domper, maar er is ook volledig begrip voor de beslissing van SBL. Het voelt min of meer als een leeg jaar. Het is iets wat door je aderen stroomt, en als je dan datgene waar je een heel jaar naartoe leeft nog een jaar moet uitstellen, is dat heel moeilijk. Wel geeft het tijd om eventueel extra beweging erin te brengen en uitgebreid te testen, en de vormgeving perfect te maken. Maar, nu er meer tijd is wordt er misschien wel een nieuw ontwerp gemaakt. Of we dat gaan doen, gaan we intern overleggen. Het belooft in 2021 dus wel een zeer spectaculair corso te worden", kijkt Helmers alweer een jaar vooruit. "Zo staan bijna alle groepen erin wat ik zo begrijp. Het zou wel mooi zijn een alternatieve invulling te hebben om zo toch nog een mooie kermis te hebben. Er zijn allerlei opties, die worden nu onderzocht naar haalbaarheid wat ik begrijp."

Foto: Marja Sangers-Bijl