Zonder ceremonie zullen op 4 mei door Beltrumse organisaties bloemen worden gelegd bij het oorlogsmonument. Foto: Archief - Henri Walterbos
Zonder ceremonie zullen op 4 mei door Beltrumse organisaties bloemen worden gelegd bij het oorlogsmonument. Foto: Archief - Henri Walterbos

Ook in Beltrum sobere 4 en 5 mei-herdenking

BELTRUM - Nederland, de hele wereld, is ten prooi gevallen aan het coronavirus. Heel het leven, heel de maatschappij en dus ook heel de Beltrumse gemeenschap, is behoorlijk ontwricht. Hoelang we in de ban van het coronavirus zullen leven, weten niemand. In de jaren '40-'45 van de vorige eeuw leefde Nederland ook in de ban van een vijand. De Duitse bezetting is Beltrum in relatieve rust doorgekomen. Natuurlijk waren er vele beperkingen, inkwartiering, verduistering, razzia's, tewerkstellingen, 'graven' en verwoestingen waar men mee te maken kreeg. Het was een periode waar de inwoners op elk denkbaar terrein in hun vrijheid werden beknot. Bijna vanzelfsprekend waren er tijdens de oorlogsjaren vele onderduikers en evacués in Beltrum ondergebracht. Ook sabotagedaden en verzetsactiviteiten door de ondergrondse werden uitgevoerd.

Door Henri Walterbos

"Als commissie 4/5 mei, in samenwerking met de Raad van Overleg Beltrum, hadden we hier met de hele Beltrumse gemeenschap uitgebreid aandacht aan willen besteden," vertelt Martin Bouwmeesters van de commissie. "Allerlei activiteiten rondom herdenken en vieren waren gepland. Helaas gaat veel hiervan niet door of het wordt tot nader order uitgesteld. Wel zullen we een tweetal herinneringsmaquettes plaatsen. Een bij het oorlogsmonument, waarop de Beltrumse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog vermeld worden. De andere op het Elektriciteitsgebouwtje aan de Meester Nelissenstraat, schuin tegenover Dute, waar een Engelse bevrijder een kenmerk heeft aangebracht. Dit wordt door plexiglas weer duidelijker zichtbaar. Beide maquettes zullen we op een later tijdstip onthullen."
Op 31 maart 1945 werd Beltrum door Engelse troepen, komend vanuit Groenlo bevrijd. "We mogen er trots op zijn dat bijna geheel Beltrum afgelopen 31 maart hier aandacht aan heeft besteed door de Nederlandse driekleur te laten wapperen, Voor 4 mei vragen wij de Beltrumse bevolking de hele dag de vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd."
Namens de Sterrenboog, gemeente Berkelland, Raad van Overleg Beltrum en enkele jubilerende verenigingen, organisaties en bedrijven worden op 4 mei bij het oorlogsmonument enkele kransen gelegd. "Als Beltrummers ook hun respect willen betonen aan alle slachtoffers van de jaren '40-'45 door een bloem neer te leggen, dan verzoeken wij hen dit met inachtneming van de coronaregels, na 17.00 uur, te doen."
Ook de Raad van Overleg Beltrum beseft dat dit een moeilijke tijd is voor vele mensen, en wil graag iedereen een hart onder de riem steken. "Mensen die momenteel weinig tot geen bezoek mogen ontvangen, mensen die zich erg eenzaam voelen. Indien er behoefte bestaat hier graag met iemand over te praten of iemand kent die een hulpvraag heeft, dan kunnen en willen we in Beltrum echt wat voor hen doen. Neem dan gerust contact op met Meldpunt Beltrum, 06 570 970 60."