Berkelland: drie miljoen tekort in sociaal domein

BERKELLAND - De kosten van de zorg in Nederland zijn hoog en lopen nog steeds jaarlijks op. Het is één van de grote zorgen voor de landelijke en gemeentelijke overheden. Zo ook in Berkelland. In Berkelland liep het tekort in het sociaal domein vorig jaar op tot drie miljoen euro.

Door Rob Stevens

Dat vraagt om maatregelen. Het is aan wethouder Marijke van Haaren om beleid te ontwikkelen. Een gevleugelde uitspraak van de gemeente Berkelland is 'Zorg voor wie dat nodig heeft'. Om de kosten in de hand te houden is volgens Van Haaren 'doorpakken nu noodzakelijk'.
Het betreft de gemeentelijke beleidsterreinen die vallen onder de wet maatschappelijke ondersteuning en de jeugdwet, ook wel 'het sociaal domein' genoemd. Maatschappelijke ondersteuning om burgers te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen en deel te kunnen nemen aan de maatschappij. De jeugdwet is er voor ondersteuning van jongeren met een beperking, stoornis, aandoening of opgroeiproblemen.

Het tekort in 2019 in het sociaal domein is drie miljoen euro. Dat heeft een aantal moeilijk te beheersen oorzaken. Door een voor burgers voordeliger wijze van bekostiging (abonnementstarief) vragen meer inwoners bijvoorbeeld om hulp en ondersteuning. En ook wordt er volgens de wethouder te vaak ingezet op te zware en duurdere zorg. En zo zijn er veel voorbeelden. De wethouder ziet heil in preventie en in tot nu toe minder gangbare oplossingen. En er zijn ook problemen en ongemakken die volgens haar gewoon bij het leven horen.
De praktijkondersteuners van de huisarts kunnen een belangrijke rol spelen volgens haar. Die zitten vooraan in het hulpverleningsproces van mensen met een zorgvraag. Samen met de Voormekaarteams moeten gezondheid- en welzijnsproblemen door hen als eerste worden getackeld. Zo mogelijk zonder meteen in de duurste vormen van zorg te vervallen. Van Haaren heeft geloof in het gedachtegoed van de Machteld Huber over ‘positieve gezondheid’. Die luidt dat bij ziekte én gezondheid alle levensgebieden van iemand moeten worden betrokken. En dat de hulpverlening dat ook moet doen. Waarbij de personen waar het om gaat zelf zoveel mogelijk zelf de regie hebben. Zorg wordt volgens Hubert te veel gemedicaliseerd.
Het ‘sociaal domein’ is breed en veelomvattend. Uitgangspunt blijft dat inwoners van Berkeland de zorg krijgen die ze nodig hebben. Maar er wordt meer gezocht naar het voorkomen van problemen, naar gebruik van een eigen netwerk als dat er is, naar het niet automatisch inschakelen van de duurste vorm van zorg. Alles om de kosten van de zorg betaalbaar te houden.


GS scherpt maatwerkaanpak bomen langs provinciale wegen verder aan

ACHTERHOEK - Gedeputeerde Staten van Gelderland scherpen hun aanpak voor bomen langs provinciale wegen aan op vier onderdelen. Daarbij laat ze de bestaande CROW-richtlijn voor een obstakelvrije berm van 4,5 tot 6 meter los.

Volgens GS ontstaat hiermee een goede balans tussen een verkeersveilige inrichting van de weg en het behoud van gezonde bomen. En kunnen zo veel mogelijk bomen behouden blijven. In specifieke gevallen is het kappen van bomen onvermijdelijk voor een verkeersveilige inrichting van de weg. GS wil haar aanscherpingen bespreken met de Staten voordat ze deze toepassen bij de aanpak voor groot onderhoud.

De eerste stap is het identificeren van mogelijke knelpunten voor de verkeersveiligheid op basis van de afstand tot de weg. Hiervoor maken GS onderscheid in drie zones langs de provinciale weg. In de twee zones, die het dichts bij de weg liggen, geven GS bij het identificeren van knelpunten verkeersveiligheid voorrang boven bijvoorbeeld het belang van biodiversiteit. Deze keuze volgt uit de wettelijke verantwoordelijkheid voor een verkeersveilige inrichting. In de derde zone, die verder van de weg af ligt, laat GS alle belangen even zwaar wegen.
De tweede aanscherping is het in beeld brengen van de effecten van een knelpunt per wegtraject. Bomen hebben soms ook een positief effect op verkeersveiligheid, bijvoorbeeld doordat een rij bomen het verkeer geleidt. Daarom wil GS met behulp van maatwerk bepalen welke maatregelen denkbaar zijn en welke maatregelen zij treft. Zo kan het plaatsen een geleiderail de veiligheid voor het verkeer vergroten als er voldoende afstand tussen de boom en de weg is. En mocht GS tot kap van bomen besluiten, dan onderbouwt zij deze keuze op basis van de specifiek lokale situatie en kijkt direct naar aanplant van nieuwe bomen of struiken.
GS ontwikkelt als derde een methode voor het beoordelen van de waarde van bomen langs provinciale wegen.