Mevrouw Stomps met achter haar, boven de schutting, de Japanse duizendknoop. Foto: Rob Weeber
Mevrouw Stomps met achter haar, boven de schutting, de Japanse duizendknoop. Foto: Rob Weeber

Japanse duizendknoop leidt tot onrust bij buurvrouw

NEEDE - De plant behoort internationaal gezien tot de meeste invasieve soorten ter wereld. Letterlijk betekent het dat de plant zich buiten zijn oorspronkelijk vestigingsgebied snel verspreid en inheemse soorten bedreigt. Bovendien staat de plant erom bekend dat hij door zijn sterkte en veerkracht makkelijk door barsten in funderingen van huizen of wegdek groeit.

De plant heeft geen natuurlijke vijanden, zoals schimmels, bacteriën of herbivoren en kan dus vrijuit oprukken. Algemeen wordt de plant als schadelijk beschouwd, zo blijkt ook uit de antwoorden van minister Schouten van LNV op 12 februari 2012 op vragen van de Tweede Kamerleden Geurts en Van Martels van het CDA. Op bijvoorbeeld de vraag: ‘Bent u bereid om samen te werken met betrokken partijen om een adequate aanpak te ontwikkelen ten behoeve van preventie van verspreiding, de algemene bestrijding en de bestrijding op kwetsbare plaatsen?’ antwoordde zij: ‘Ja. Omdat de Aziatische duizendknoop vooral een probleem is in de bebouwde omgeving, ligt een consistente aanpak van de betrokken partijen zoals I&W, RWS, ProRail, provincies, gemeenten, waterschappen en projectontwikkelaars voor de hand…'.

Aan de Haaksbergseweg in Neede woont de 74-jarige mevrouw Stomps. Zij heeft naar eigen zeggen overlast door de Japanse duizendknoop van haar directe buren. De plant woekert onder de schutting door en komt te pas en te onpas omhoog. Niet alleen is ze wekelijks bezig met het wegtrekken van de opkomende scheuten, maar ook is ze bang voor de waarde van het huis als ook nog eens zou blijken dat bijvoorbeeld de fundering van haar schuur ondermijnd wordt. Ze is naar eigen zeggen niet de enige buur die overlast ervaart. Inderdaad bevestigt een andere bij het gesprek aanwezige buurman haar verhaal. Ook hij heeft last van de plant. “De eigenaar van de exoot wil de plant niet kwijt. Zij vinden mij bovendien lastig. Ze houden van de bloei van de plant en doen er daarom niets aan”, aldus mevrouw Stomps. Ook heeft ze naar eigen zeggen al meerdere keren met de gemeente contact gehad, maar deze geeft geen respons. Ze is ten einde raad en hoopt dat er zo snel mogelijk een oplossing komt. Nu het warmer wordt, schiet de plant weer met alle kracht uit de grond.

De bewuste buren waren helaas niet bereikbaar voor commentaar. Desgevraagd geeft de gemeente aan dat het haar beleid is om de plant in het openbaar gebied, zoals bermen, te bestrijden. De plant is echter niet verboden en daarom kan en wil zij niet optreden tegen particulieren die de plant in eigen tuin willen houden. Het beste advies niettemin dat de gemeente aan particulieren kan geven, is het ‘uitputten’ van de plant. Dat is wat zij ook doet met de bermen. Als de plant daarin voorkomt, wordt de betreffende berm vier keer per jaar gemaaid en blijft het afval ter verrotting liggen. In geen geval wordt het maaisel verplaatst of als compost bewaard, want via de stengels kan de plant opnieuw wortelvorming ontwikkelen. Compost is dan een ideale voedingsbodem.

De Japans duizendknoop komt tussen de tegels door bij mevrouw Stomps. Foto: Rob Weeber