Ton Kokkeler sluit voor de laatste keer de deur van zijn praktijk. Foto: Rob Stevens
Ton Kokkeler sluit voor de laatste keer de deur van zijn praktijk. Foto: Rob Stevens

Tandarts Ton Kokkeler stopt

Na bijna 40 jaar praktijk in Beltrum en Eibergen

Door Rob Stevens

EIBERGEN - Woensdag 24 juni is voor Ton Kokkeler de laatste dag als tandarts in Eibergen en omgeving. Bijna veertig jaar heeft hij over de gebitten van zijn patiënten uit Beltrum en Eibergen gewaakt. Aan dat tijdperk komt die dag een einde.

Ton Kokkeler houdt er weliswaar mee op, maar zijn patiënten hoeven zich geen zorgen te maken. Hij heeft zijn opvolging goed geregeld. Kokkeler: “Waanders uit Lichtenvoorde neemt de praktijk over. Die heeft een grote praktijk met vestigingen in de hele regio en alle noodzakelijke tandheelkundige disciplines aan boord. De continuïteit van de tandartsenzorg in Eibergen is daarmee gewaarborgd. Sinds 1 januari heb ik op woensdag bij hem gewerkt, ook voor een soepele overgang."

Atlas
"Ik ben in 1981 in Beltrum begonnen. Ik herinner me nog goed het kleine briefje op het prikbord bij de faculteit in Nijmegen waarop om een tandarts in Beltrum werd gevraagd. Het zou me niet verbazen als iemand van de dorpsraad uit Beltrum destijds speciaal op en neer is gereden om dat briefje daar op te hangen. Mijn vrouw en ik hebben ’s avonds samen in de atlas opgezocht waar Beltrum eigenlijk precies ligt. Mijn vrouw Albertine werkte toen in Zutphen als onderwijzeres. Met de passer hebben we een cirkel op de kaart rondom Beltrum gezet. Zo kwamen we uit op Eibergen als toekomstige woonplaats, daar waar we nu nog steeds wonen.“
Ton Kokkeler weet nog dat hij in Beltrum in het Groene Kruis gebouw in zijn eentje begon. Hij heeft altijd plezier gehad in de samenwerking met anderen. Met zijn eigen medewerkers, collega’s van andere praktijken en medewerkers van aanverwante tandheelkundige disciplines in de regio. Na zijn start in Beltrum opende hij ook nog een vestiging in de Kerkstraat in Eibergen.
In 2006 verhuisde tandarts Kokkeler naar een nieuwgebouwde praktijkruimte aan de Bartelinksgang. Van daaruit bediende hij na verloop van tijd ook zijn klanten in Beltrum. De praktijk groeide zo uit tot een omvang van tussen de 2200 en 2500 patiënten. Na een aantal jaren ging hij een samenwerkingsverband aan met de Jeugdtandverzorging.

Duitstalig
Een roerige periode brak voor de tandartspraktijken in Eibergen aan toen zich zonder enig overleg ‘Duitstalige’ tandartsen vestigden aan de Hagemanstraat. Die zouden ‘volgens eigen zeggen’ vergelijkbare zorg bieden, over de volle breedte van het vakgebied. Dat voelde als een overval. Er werd getwijfeld aan de door de nieuwkomers geleverde kwaliteit, het commerciële belang zou te veel prevaleren. Weekend- en avonddiensten waren er niet. De kwestie haalde zelfs de landelijke pers.
Hun komst was stormachtig, de teloorgang van deze praktijk verliep nog een tandje sneller. Dat was een vervelende tijd.

Sinds Ton Kokkeler er werkt, hebben vier verschillende praktijken in het pand aan de Bartelinksgang hun diensten aangeboden, met steeds Ton Kokkeler als vaste waarde in hun midden.

Dokters van de Wereld
Ton Kokkeler geniet momenteel van dat waar iedereen wel blij van wordt: oppassen op zijn kleinkinderen, vakanties, een rondje golf. Maar hij zegt zijn beroep nog niet helemaal vaarwel. Voor ‘Dokters van de wereld’ zal hij zich inzetten voor de gebitsverzorging van daklozen en bezoekers van de voedselbank. De kans is groot dat hij dat ook in Kenia zal doen. En misschien dat Eibergenaren hem ook nog wel eens tegenkomen als bestuurder van de Electrocar Eibergen. Die vervoert mensen die niet zo mobiel meer zijn. Bijvoorbeeld bij hun kerkbezoek, boodschappen doen en een bezoekje aan de kapper. Ton blijft zich zo, ook tijdens zijn pensioen, inzetten voor anderen.