Sandra Vanreys hier tijdens Sandra's Zomersessies met Tim Ebbers, de registratie die 10 juli online gaat. Foto: Henri Walterbos
Sandra Vanreys hier tijdens Sandra's Zomersessies met Tim Ebbers, de registratie die 10 juli online gaat. Foto: Henri Walterbos

Drie genomineerden voor De Gelderse Kleiroze

ACHTERHOEK - Acht radiomakers en twee streektaaldeskundigen uit Achterhoek en Liemers, samen de vakjury voor de Gelderse Kleiroze vormend, hebben de oogst van uitgebrachte streektaalliedjes tussen juni 2019 en mei 2020 beoordeeld. Ze selecteerden uit maar liefst 32 bijzondere streektaalliedjes drie juweeltjes, die opgaan voor het scholderklöpke 2019. De drie genomineerde liedjes zijn ‘Waorhen’ van Sandra Vanreys, ‘Gi-j zit in mien ziel’ van Peter Loeters (tekstdichter Wil Lanters) en ‘Ik heb ow schat’ van Udo & Denise.

Door Henri Walterbos

Sandra’s Zomersessies
Sandra Vanreys is blij met de nominatie en het zingen in de Achterhoekse taal. Tijdens het wekelijkse programma Sandra’s Zomersessies, een afgeleide van Paul van Druten’s Paul’s Kitchen en de Ruïnesessies, waarbij ze thuis op haar bankje onder de carport, Achterhoekse muzikale gasten ontvangt om een babbeltje mee te maken en te musiceren, heeft ze al meerdere keren in het Achterhoekse gezongen, een jas die haar bijzonder goed past. Zo zong ze al met Jan Ottink, Jan Kolkman, maar aanstaande vrijdag komt de sessie die ze onlangs had met de mannen van Old Ni-js online op Facebook Paul van Druten. Een sessie om naar uit te zien. Een week later musiceert ze met Tim Ebbers uit Groenlo, waarmee ze enkele fraaie covers zingt maar ook het nieuwe Achterhoekse lied ‘Ik heur hier.’ Ebbers gaf afgelopen jaar nog een van de optredens tijdens de Gelderse Kleiroze, waar hij optrad met de Tröntjesband, die genomineerd was met 'Heimwee noar Grolle'.

Scholderklöpke
De Gelderse Kleiroze is de belangrijkste Oost-Gelderse muziekprijs voor een haevig liedje in de streektaal. Vorig jaar kreeg Jan Wilm Tolkamp met het lied ‘Memento Mori’ het scholderklöpke. De prijsuitreiking is het hoogtepunt van het jaarlijkse streektaalmuziekfestival Plat Gespöld. De zangers van de genomineerde liedjes krijgen dan in het theater van DRU Industriepark in Ulft de kans van zich te laten horen. Het publiek beslist uiteindelijk wie de Gelders Kleiroze mee naar huis mag nemen.

Het festival, waar naast de genomineerden ook ander jong en oud(er) talent optreedt, stond voor dit jaar gepland op zondag 13 september. Vanwege de virusperikelen verschuift de festivaldatum naar november. De organisatie is nog in overleg met DRU Industriepark over de precieze datum. Zodra deze bekend is, wordt hierover nader bericht gedaan op onder meer Facebook (https://www.facebook.com/platgespold/) en Twitter@platgespld.

Het festival wordt mogelijk gemaakt door het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek en het Erfgoedcentrum Achterhoek & Liemers.