Het briljanten paar, met burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Stevens
Het briljanten paar, met burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Stevens

Briljant voor Hendrik Jan en Engelina

EIBERGEN - Hendrik Jan en Engelina Roerdink - ten Elshof uit Eibergen zijn 65 jaar samen. Die luxe valt niet veel bruidsparen ten deel. Het gebruik wil dat dat goed is voor een bezoek van de burgemeester. In Berkelland is dat Joost van Oostrum. De officiële huwelijksdatum was 21 april, maar die viel midden in coronatijd. Vandaar dat dat bezoek pas vorige week woensdag 15 juli plaatsvond. Nog steeds volgens het corona-regime. Dat wil zeggen met gepaste afstand en géén bloemen. Een tijd lang heeft Van Oostrum geen huwelijksbezoeken afgelegd. Sinds kort draagt hij zijn pak weer. En de ambtsketen is voor deze gelegenheid weer uit de kluis gehaald.

Door Rob Stevens

Hendrik Jan is negentig, zijn vrouw Engelina 85. Hendrik Jan zit er fier bij op zijn stoel in de woonkamer. Als ik binnen kom vraagt hij of ik wat eten wil. Er is eten over tegenwoordig, want de hond, Juno, is afgelopen week overleden. Juno is op het erf begraven. In aanwezigheid van de kinderen. Engelina is dovig, ze houdt haar handen achter haar oren om dat duidelijk te maken. Hendrik Jan voert het woord, in het huis waar hij negentig jaar geleden werd geboren en opgroeide.

In 1952 kreeg het stel verkering, drie jaar later trok Engelina in bij de boerderij aan de Winterswijkseweg. “De verkering kwam tot stand na een periode dat we elkaar zo af en toe tegen het lijf liepen”, vertelt Hendrik Jan. Engelina kwam van de andere kant van Eibergen, van de Apedijk. “Tien minuutjes fietsen.” Hendrik Jan is kras. Af en toe doet hij nog wat op de boerderij. Maar de laatste tijd is dat wat minder. Door de coronacrisis heeft zijn kleinzoon al een tijdje vakantie.

Hendrik Jan herinnert zich nog dat de burgemeester er vijf jaar geleden ook al was. Het echtpaar Roerdink - ten Elshof is volgens Joost van Oostrum het tweede of derde stel dat hij voor de tweede keer bezoekt. Hij wijst naar de foto aan de muur. Een rijkelijk gevulde familiefoto. Het echtpaar is gezegend met veertien kinderen, acht jongens en zes meisjes.