Wim Winkeldermaat bij de presentatie van het Canon van Neede. Foto: Rob Weeber
Wim Winkeldermaat bij de presentatie van het Canon van Neede. Foto: Rob Weeber

Natuurpark Kronenkamp en Canon Neede opengesteld

NEEDE - Het was een feestelijke, zij het door de corona besloten bijeenkomst in bezoekerscentrum Het Filter van het Natuurpark Kronenkamp (NK) in Neede. De permanente openstelling van het park zat al langer in de planning, maar moest wachten op het gereedmaken van het terrein. De Canon Neede in Het Filter hing er ook al, maar werd zaterdagochtend door HKN-voorzitter Wim Winkeldermaat officieel geopend.

Door Rob Weeber

Wandelaars op het park kunnen vanaf zaterdagochtend vrij door het park gaan. Er zijn meerdere in- en uitgangen, waardoor de aansluiting en de verbinding met de omliggende omgeving een feit is. De eerste vier zaterdagen van augustus kan men bovendien terecht in Het Filter voor de Canon Neede. De Canon Neede beschrijft de geschiedenis van Neede, vanaf de prilste tijd toen het gebied rond de Needse Berg nog aan het Noordzeestrand lag, tot en met de jaren zeventig, begin jaren tachtig met onder meer de opkomst van de vrijetijdsindustrie.

In Het Filter hangen 24 tijdvensters die een inzicht geven in de geschiedenis en ontwikkeling van het dorp Neede. In zijn openingswoord bedankte bestuursvoorzitter Natuurpark Kronenkamp Ger Borgers vooral de samenwerking met de vijf betrokken Needse partijen: de Historische Kring Neede (HKN), OndernemersVereniging Neede (OVN), de VVV, de GemeenschapsRaad Neede (GRN) en Natuurpark Kronenkamp (NK), en voor de financiële bijdragen van de gemeente Berkelland, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 1819 en het Needse Havezate Cultuurfonds. De Canon is belangrijk voor Neede en draagt bij aan de verbinding tussen het dorp en het natuurpark.

'Wistorici' HKN
Wim Winkeldermaat ging dieper in op het ontstaansproces van de Canon. Anderhalf jaar geleden kwam Ger Borgers met het voorstel naar de HKN en vroeg hen om de realisatie ervan op te pakken. Hoewel de HKN enthousiast was, liep het al snel tegen de eigen grenzen aan. De gekozen tijdsspanne was te kort, de eenheid van tekst moest bewaakt worden en bovendien liep het plaatjesboek van AH tussendoor. Uiteindelijk waren het de werkgroep ‘archief’ van de HKN, ook wel ‘wistorici’ genoemd, onder begeleiding van wijlen Johan Klein Nijenhuis en later Rens van der Heijden en extern tekstbureau Vanatoto die de realisatie mogelijk maakten. Het ontwerp kwam van Sander Hoogemans. Winkeldermaat legde zijn visie over de toekomst van Neede neer. Hij hoopte dat het natuurpark en de Canon Neede zullen bijdragen aan de bekendheid van Neede. Het is er niet alleen voor de eigen inwoners, maar zeker ook voor bezoekers uit andere streken. De realisatie is 'het begin van een uniek gebeuren in Neede', aldus Wim. Mocht de RK-kerk aan de Borculoseweg sluiten, dan zou een nieuwe invulling als permanente tentoonstellingsruimte een goede invulling en bovendien een mooie aanvulling op Natuurpark Kronenkamp zijn, zo vond hij. Getooid met een oude bodepet en een bel, luidde hij de start van de Canon in.

Het gebeurt in Neede
Ook wethouder Marijke van Haaren roemde in haar toespraak de realisatie van de Canon. Ze was onder de indruk van zowel vormgeving als tekst en inhoud. Als voorzitter van de Stichting Achterhoek Toerisme en voormalig lid van de raad van toezicht van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem wees ze op het belang van de betekenis voor Neede naar de toekomst toe. Maar ook voor de branding (het op de kaart zetten van – red.) van Berkelland is de Canon belangrijk. Als gebiedswethouder voor Neede was ze dan ook bijzonder trots op was er was neergezet en ze vroeg speciaal dank voor alle betrokken vrijwilligers. “Het gebeurt in Neede!” aldus de wethouder. Tegelijkertijd wees ze op de doorontwikkeling van de Canon. Naar de toekomst toe zal de geschiedenis anders geïnterpreteerd worden en daar ontkomt de Canon ook niet aan. Realisatie van dingen is een, maar het in stand houden vraagt een andere opgave en is vaak moeilijker. Ze gaf tenslotte aan te hopen dat alle inwoners ambassadeur van de Canon Neede worden.

Richard Greveling, voorzitter OVN en dagvoorzitter annex dorpsomroeper tijdens de openstelling sloot de bijeenkomst af en wees op het belang van 'Vrienden van het Natuurpark Kronenkamp’. Voor slechts een kleine bijdrage per jaar helpt men al met het in stand houden van het natuurpark. Tenslotte werd door Herbert Leussenkamp een vlag met het Wapen van Neede aangeboden.