Dick Knoef in de tuin van zijn praktijkwoning aan de Raaweg. Op de plek van het vroegere waterzuiveringsgebouw hield hij 17 jaar praktijk. Foto: PR
Dick Knoef in de tuin van zijn praktijkwoning aan de Raaweg. Op de plek van het vroegere waterzuiveringsgebouw hield hij 17 jaar praktijk. Foto: PR

Haptotherapeut Dick Knoef: ‘Je lichaam vertelt altijd de waarheid’

HAAKSBERGEN – De praktijk voor haptotherapie van Dick Knoef gaat verhuizen naar Centrum Hassinkbrink aan de Brem 3. Daarmee verlaat Knoef na 17 jaar een bijzondere plek aan de Raaweg.

De verhuizing naar Centrum Hassinkbrink past volgens de Haaksbergenaar in het huidige tijdsbeeld met steeds vaker meerdere zorgdisciplines onder één dak. ,,Haptotherapie is denk ik zeker van toegevoegde waarde naast het bestaande zorgaanbod binnen Centrum Hassinkbrink. De plek aan de Brem is bovendien zeer toegankelijk en laagdrempelig.

Knoef vestigde zich 17 jaar geleden als zelfstandig fysiotherapeut in het voormalig waterzuiveringsgebouw aan de Raaweg. In 2013 gooide hij het roer om door de fysiotherapie vaarwel te zeggen en na een 5-jaar durende studie verder te gaan als praktiserend haptotherapeut.

De haptotherapeut is de gevorderde exponent van de haptonoom. Die laatste past haptonomie complementair toe. Met minder diepgang en als toevoeging voor zijn dagelijkse behandelmethodiek. Knoef deed dat voorheen als fysiotherapeut zelf ook. Maar wel met een meer dan gemiddelde belangstelling voor de leer die lichamelijke klachten op een geheel andere wijze benaderd. "Als je moeten, willen en kunnen weet te keren tot mogen, durven en betamen, ben je goed op weg een vinger achter het probleem te krijgen. Dan heb je de oorzaak te pakken zonder alleen symptomen weg te nemen. Lichamelijke klachten hebben vaak diepere achterliggende oorzaken, die veelal terug zijn te voeren op de wijze waarop iemand in het dagelijkse leven staat. De druk om te moeten presteren, stress, aan verwachtingspatronen willen voldoen; er zijn talloze dingen te bedenken, waarin je kunt vastlopen met lichamelijke klachten tot gevolg. Als je de lat maar lang genoeg te hoog legt, begint het lichaam vanzelf te sputteren."

Haptonomie is steeds meer in de belangstelling komen te staan. Ook dat past volgens Dick Knoef in het huidige tijdsbeeld. "Mensen zijn geïnteresseerd geraakt in behandelmethoden die vroeger minder toegankelijk waren. Simpelweg omdat ze vaak als bedreiging voor de reguliere zorg werden gezien. Men zag er ook nog iets zweverigs in. Maar dat station zijn we allang gepasseerd." Aanraking tussen de therapeut en de patiënt is een wezenlijk onderdeel van de behandeling. Of beter vertaald: begeleiding. De haptotherapeut volgt de leer van het menselijk gevoel en het gevoelsleven. Met een optimaal ontwikkelde tastzin vraagt hij aan het lichaam waar de blokkades zitten. "En het mooie is: je lichaam vertelt altijd de waarheid."