Kort

Samen lezen: ‘Groene Theologie’

EIBERGEN/REKKEN - Trees van Montfoort, schrijfster van het boek 'Groene Theologie', komt in maart 2021 een lezing verzorgen over haar boek. In voorbereiding daarop wordt het boek samen met belangstellenden gelezen en besproken.

Binnen de kerken wordt veel aandacht besteed aan ‘duurzaamheid’. Er zijn 'groene' kerken; vaak wordt fairtrade koffie geschonken. Er wordt gecollecteerd voor milieuvriendelijke kooktoestellen in India. Op vele kerkgebouwen verschijnen zonnepanelen. Op deze praktische manier gebeurt in de kerken veel goeds ten behoeve van een duurzame wereld. De schrijfster, Trees van Montfoort, van ‘Groene theologie’ – het theologisch boek van 2019 – wil met haar boek echter dieper ingaan op wat de theologie kan bijdragen aan het maatschappelijk debat over duurzaamheid. Zij draagt bouwstenen aan voor een ecotheologie. Zij stelt, dat het in de theologie tot nu toe vooral gaat om de mens en over de rol van de mens in het Koninkrijk van God en in de wereld. Maar, zo stelt Van Montfoort, onze tijd heeft een meer omvattende theologie nodig. In de bijbel gaat het niet alleen over het verbond van God met de mens. Veel teksten spreken over de verhouding tussen God en alles wat er bestaat: mensen, dieren, planten, stenen, enzovoorts. Wat betekent het, dat God Schepper is van hemel en aarde?

De gesprekskring(en) en de lezing worden georganiseerd door de commissies Inspiratie en Ontmoeting van de Protestantse Gemeentes Eibergen-Rekken, Neede en Winterswijk. De leiding van de gesprekskring(en) is in handen van ds. Jan Struijk en ds. Berdie Marsman. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 29 september vanaf 20.00 uur in De Huve in Eibergen. Aanmelden bij Jacqueline Westhuis via jacqwesthuis@hotmail.com of 0545 472951.


Dieren vermist en gevonden

BERKELLAND - Amivedi heeft weer diverse meldingen gekregen van vermiste en gevonden huisdieren in Berkelland.

In Borculo, op het Jonkerspad, is een konijn gevonden, het is een vrouwtje, een hangoor-dwergkonijn, bruin met donkere oren en poten.
In Neede wordt kater Tukker wordt vermist in de Marktstraat, hij is een cypers/bruin gestreepte kater met de onderste helft van de snuit wit en een witte borst, hij is gecastreerd, gechipt en negen jaar oud.
In Eibergen, op de Huenderstraat wordt Moos vermist. Hij is een donkere cypers/grijs met witte kater, hij heeft een witte snuit, borst, voorpoten en punt aan de staart, en is zestien jaar oud.
In Geesteren wordt op de Stoffersweg Bobbie vermist. Bobbie is een cypers/bruin gestreepte kater met een wit befje, witte teentjes en een erg lange staart, hij is gecastreerd en gechipt, en een jaar oud.

Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.