Een schilderij van Carla, afgestemd op de ruimte waarin het hangt. Foto: Rob Weeber
Een schilderij van Carla, afgestemd op de ruimte waarin het hangt. Foto: Rob Weeber

Stichting Kunst en Crea Huis in Eibergen
nadert doel

EIBERGEN - De Stichting Kunst en Crea Huis in Eibergen werd opgericht door Carla van Pijlen, sinds oktober 2019 in Eibergen wonend. Haar doel is in Eibergen een werkruimte te openen voor iedereen die iets creatiefs wil doen, maar dat niet vanuit de huiselijke omgeving wil of kan. Inmiddels is ze met de gemeente en met een pandeigenaar in het centrum van Eibergen in gesprek. Ze hoopt in de eerste helft van volgend jaar haar droom te kunnen verwezenlijken.

Door Rob Weeber

Het allereerste contact met Eibergen voelde meteen als warm en definitief. Best bijzonder als je de omzwervingen over de aardbol van Carla en Fred van Pijlen kent. Ze woonden onder meer op Sicilië, in India, twintig jaar in het Verenigd Koninkrijk en twintig jaar in Frankrijk. Ze richtte in Italië haar KC galerie Carla van Pijlen op, begon als gediplomeerd chef een restaurant annex hotel in het Verenigd Koninkrijk, startte haar bedrijf ‘Beeldend Kunstenaar’ en opende een galerie en brocantewinkel in Frankrijk. Uiteindelijk besloot het echtpaar terug te keren naar Nederland. Na een tussenstop in Roermond betrokken ze hun woning in Eibergen. "We gaan nooit meer weg hier", aldus het echtpaar.

Carla is beeldend kunstenaar en autodidact. Ze werd geboren in de Oldenzaal, maar verhuisde al snel naar het westen van het land, het deel dat ze later voor vele jaren zou verlaten. Eenmaal terug in Nederland koos ze voor Eibergen omdat ze naar eigen zeggen geen stadsmens is. “Eibergen heeft alles, het is klein, gezellig en ligt in een mooie omgeving.” De rode draad in haar leven is de abstracte beeldende kunst. Het woord ‘beeldend’ is echter meer een alomvattend begrip voor haar. Ze ontwerpt zowel 2D als 3D met diverse materialen. Belangrijk voor haar zijn de kleuren die ze in haar kunstwerken verwerkt. “Kunst is slechts een expressie, de kleuren geven de emotie eraan.” Haar Pinterest-pagina laat een zeer divers aanbod van materialen en kleuren zien waarmee ze aan het werk ging. Bewaard echter is er weinig, vrijwel alles werd verkocht of achtergelaten.

“De meeste van mijn kunstwerken blijven achter waar het is gemaakt. Het klinkt misschien raar, maar ik hou niet zo van mijn eigen werk. Daarom heb ik er ook geen moeite mee om het achter te laten.” Ze ziet haar droomproject als een impuls voor de sociale leefbaarheid in Eibergen. “Veel mensen zijn erg creatief, maar moeten na een dag werken thuis alles weer opruimen omdat er bijvoorbeeld te weinig ruimte is. Als alles doorgaat dan hebben we straks in het centrum een fantastische plek waar iedereen naartoe kan komen. De doelgroep is de creatieve mens van elke leeftijd die de plek voor een eigen werkruimte en ook de financiën voor allerlei workshops mist. Zij kunnen tegen een redelijke vergoeding bij mij straks een aantal m2 huren en daar hun eigen creativiteit uitleven. De verhuuropties zijn divers, afhankelijk van je behoefte. Wil je al je spullen bij ons achterlaten, dan kan dat. Je kunt ook slechts een dag een paar m2 huren en daar werken. Het gaat ook niet om alleen beeldende kunst of schilderwerk. Ook iemand die haar eigen trouwjurk wil maken, is welkom. Voorwaarde voor mij is dat het project kostendekkend blijft."


facebook.com/KCvanPijlen

Carla van Pijlen. Foto: PR
Compilatie in grijstinten van divers afvalmateriaal van een dagbestedingsbedrijf. Verwerkt zijn onder meer karton en walnoten. Foto: Rob Weeber