De duiker die straks een brug wordt. Foto: Rob Stevens
De duiker die straks een brug wordt. Foto: Rob Stevens

Centrum Borculo wordt ook bereikbaar voor de zomp

BORCULO - In het verleden kreeg men toegang tot het centrum van een stad via een stijlvolle ophaalbrug of poort. Een stad(je) met veel water is afhankelijk van bruggen. Zo heeft ook Borculo een aantal ophaalbruggen, waaronder die voor het Kristalmuseum. Door de aanleg van een mooie nieuwe vaste brug in de Burgemeester Bloemersstraat wordt ook het centrum voor de zompen bereikbaar. Dan is Borculo een belangrijke attractie rijker.

Door Rob Stevens

Daar waar nu nog de Berkel de Burgemeester Bloemersstraat via een duiker kruist, tussen de Beethovenstraat en Koppeldijk, wordt dit jaar begonnen met de aanleg van een brug. Uitgevoerd met een stadse uitstraling. Begin volgend jaar moet een en ander klaar zijn. Dan beschikt Borculo over een nieuwe entree. En de Berkelzomp is verlost van het laatste obstakel dat een doorgaande vaarroute vanaf de Rondweg tot aan de stuw bij Beekvliet in de weg stond. Als de brug er is, dan is het centrum van Borculo ook bereikbaar voor de zomp. De Berkel krijgt zo in Borculo een nog prominenter rol.

Het riviertje wordt niet alleen bevaarbaar voor de zomp, maar ook voor een kajak of bootje. Om bijvoorbeeld aan te leggen bij één van de steigers of attracties van het stadje. Jan Ordelmans, voorzitter van de Borculose Berkelschippers, is blij met de nieuwe brug. Ordelmans: “Ik ben in Borculo geboren. Vroeger heeft op die plek ook een brug gelegen. Door de nieuwe brug wordt nu één van de mooiste stukjes van Borculo ook bereikbaar voor de zomp. We kunnen nu gasten afzetten bij de sluis, het proeflokaal, een huwelijk in het gemeentehuis of ergens anders. Zonder dat we de zomp voor veel geld uit het water moeten laten takelen, zoals tot dusver het geval was als we daar wilden komen. De zomp is populair hoor, als we langs het bejaardencentrum varen staan alle oudjes voor het raam te zwaaien.”

Tegelijkertijd krijgt ook de openbare ruimte rond de brug een facelift. Dat gebeurt in nauwe samenspraak met partijen als taskforce Leef!, bewoners en het Waterschap. Bij de herinrichting worden de nieuwste inzichten gehanteerd. Regenwater wordt opgevangen in de bermen en het hertenkamp. De bestaande hoge bomen, platanen, geven ter plekke veel schaduw. De berm wordt er verbreed om de bomen te behouden. Grasbermen worden nieuw ingeplant. De brug zelf wordt gebouwd van donkerrood metselwerk, met een donkere natuursteen. Aan weerszijden van de brug kabbelt het water straks tegen de zijkant. Aan de centrumzijde komt naast de brug een steiger dia via een trapje in het talud te bereiken is. Nu mag er nog maximaal vijftig kilometer per uur worden gereden, dat wordt straks dertig. De brug wordt gebouwd voor een levensduur van honderd jaar. Met het project is een bedrag van €700.000 gemoeid.

Een impressie van de nieuwe brug. afbeelding: gemeente Berkelland