Ernst en Wilgar Marsman van Kaas & Meer. Foto: Rob Weeber
Ernst en Wilgar Marsman van Kaas & Meer. Foto: Rob Weeber

Ernst en Wilgar Marsmans Kaas & Meer in andere handen

Algemeen

Ernst en Wilgar Marsmans Kaas & Meer in andere handen

Bertine Hendriksen-Neerlaar en Rita Steging gaan winkel bestieren

Door Rob Weeber

RUURLO - Eind vorig jaar bestond de winkel Kaas & Meer in Ruurlo zes jaar. Sinds de komst van de specialiteitenwinkel met onder meer biologische kazen uit eigen land, brood van warme bakker Ten Broeke uit Lochem en vele streekproducten, bleken steeds meer klanten de weg naar de Zuivelweg te vinden. Eigenaren Ernst en Wilgar Marsman besloten echter de winkel af te stoten en vanaf volgend jaar uitsluitend verder te gaan met hun groothandel Naturion Food. Vanaf 1 januari wordt de winkel voortgezet door de Ruurlose dames Bertine Hendriksen-Neerlaar en Rita Steging.

Hun afscheid van de winkel betekent dus geenszins dat de winkel gesloten wordt. “Wij hadden begin dit jaar het plan al om naar opvolging te gaan uitkijken,” legt Marsman uit. “Het werk naast de groothandel die we ook hebben, werd te zwaar. We zijn volgende maand beiden 65 jaar. Daar komt bij dat we allebei ernstig corona hebben gehad, wat veel energie koste. Voorop stond wel dat de winkel niet mocht sluiten. We hebben teveel trouwe klanten aan ons gebonden die we niet in de steek willen laten. Daarom zijn we actief op zoek gegaan naar geschikte overnamekandidaten. Uiteindelijk zijn we bij Bertine Hendriksen-Neerlaar en Rita Steging uitgekomen, twee Ruurlose dames die hun ziel en zaligheid in de winkel willen leggen. De komende maanden draaien ze geregeld met ons mee, maar vanaf 1 januari zijn ze geheel zelfstandig. Zij nemen ook de naam Kaas & Meer over. Wij hebben het volste vertrouwen erin dat zij gaan slagen in hun opzet.”

Groothandel Naturion Food richt zich op nichemarkten in Oost-Nederland en het Duitse gebied binnen de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De logistiek wordt door een Nederlandse partner gedaan, alle commerciële activiteiten worden door het echtpaar Marsman zelf gedaan. “Ik zie ernaar uit om weer op beurzen en proefevenementen te staan,“ zegt Wilgar Marsman met duidelijk plezier in haar stem. Duitsland is echt een land voor onze kaas, vandaar ook het exportvolume wat daar jaarlijks wordt afgezet. Wij richten ons op nichemerken, zoals de biologische kaas Terschellinger uit Oosterend met de toepasselijke aanduiding Windkracht 2, 6 10 en 13 jaar en ouder. Dat kun je vergelijken met de aanduidingen jong, belegen, extra belegen en oud.”

‘We weten
wat onze klant
lekker vindt’

Wat ze gaan missen is het echte klantencontact dat ze in al die jaren hebben opgebouwd. “Wij zijn een familiezaak en hebben een binding met onze klanten opgebouwd,” legt het echtpaar uit. “Er is altijd tijd voor een praatje en we weten wat onze klant lekker vindt. Kaas & Meer is een vertrouwd gezicht voor heel veel kaas- & meerliefhebbers uit Ruurlo en wijde omgeving. Dat mag niet verloren gaan. Daarom zijn we ook zo blij met de opvolgers. De winkel zal onder hun leiding bovendien een dag in de week meer open zijn, van dinsdag tot en met zaterdag.”