Ds. Helma van Loon: “Het thema ‘Van U is de toekomst’ is een thema vol vertrouwen.” Foto: PR.

Ds. Helma van Loon: “Het thema ‘Van U is de toekomst’ is een thema vol vertrouwen.” Foto: PR.

Protestantse gemeente gaat in vertrouwen aan de slag

RUURLO - “Kerk ben je elke dag, het hele jaar door. In de zomermanden nemen we echter wat gas terug. Op zondag 26 september komt de vaart er weer in. Die zondag noemen we de Startzondag.”

Aan het woord is ds. Helma van Loon - Kuiper (Doetinchem), tijdelijk werkzaam in de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem voor pastorale hulpdiensten. Zij legt graag uit onder welk thema het werk in de gemeente in het komende jaar gestalte krijgt. “Wij krijgen van de landelijk kerk als thema mee ‘Van U is de toekomst’. Dat thema komt uit een visienota. Het gaat te ver om die in de krant helemaal door te nemen. De schrijvers van de nota zijn ervan overtuigd dat het in onze tijd aankomt op wat zij noemen ‘lege handen’, ontvankelijkheid, waakzaamheid en concentratie op God. Daarom zeggen ze niet: Jezus is daar waar de kerk is. Nee, waar Jezus is, daar is de kerk. Wij willen daar zijn waar Jezus is. Van Hem is de toekomst.”

‘Onze Vader'
"Over de hele wereld wordt het ‘Onze Vader' gebeden. Huub Oosterhuis schreef heel veel mooie liederen die elke zondag in vele kerken worden gezongen. Hij maakte een prachtige hertaling van dit gebed die eindigt met ‘Van U is de toekomst, kome wat komt'. Die zin kan eindeloos worden herhaald, zingend of sprekend. Dat gaan we in de kerkdienst op Startzondag ook doen. We kunnen in vertrouwen deze en de komende tijd tegemoetzien. Dat vertrouwen wordt ook nog eens onderstreept doordat er in de kerkdienst een nieuwe ouderling wordt bevestigd. Het werk in de kerk gaat door. Ik mag in de kerkdienst van 26 september voorgaan. Dan hoop ik het thema heel concreet te maken, zodat we er in onze gemeente mee aan de slag kunnen. Ik nodig iedereen uit om op zijn of haar manier, binnen zijn of haar mogelijkheden, inhoud te geven aan die toekomst, in het vertrouwen dat je er niet alleen voor staat.” De kerkdienst begint om 10.00 uur. Het damesensemble Amazing zingt een aantal liederen. Na de dienst is er koffie.