Eindpunt voor de acht 'Brouwerhoekse Toerkearls’ was de op 2428 meter hoogte gelegen Edelweißspitze, een bergtop ten noordoosten van de Großglockner. Foto: Lydia van de Maat

Eindpunt voor de acht 'Brouwerhoekse Toerkearls’ was de op 2428 meter hoogte gelegen Edelweißspitze, een bergtop ten noordoosten van de Großglockner. Foto: Lydia van de Maat

'Brouwerhoekse Toerkearls’ beklimmen de Großglockner

Ruurlose oldtimer tractoren stijgen naar grote hoogte

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Ze nemen met hun oldtimertractoren al talloze jaren met grote regelmatig aan toertochten deel: de ‘Brouwerhoekse Toerkearls’. In diverse dorpen en buurtschappen in de Achterhoek, Twente en Salland gingen de grotendeels van oorsprong uit de gelijknamige Ruurlose buurtschap afkomstige leden van de toerclub met hun meer dan 25 jaar oude tractoren van start. Afgelopen weekeinde maakten acht van de in totaal twintig leden tellende ‘Brouwerhoekse Toerkearls’ wel een zeer bijzondere toertocht. Ze ‘beklommen’ gezamenlijk met hun tractoren afgelopen zaterdag namelijk een gedeelte van de Großglockner in Oostenrijk. De Großglockner is met een hoogte van 3.798 meter de hoogste berg van Oostenrijk.

Wie de Großglockner wil gaan beklimmen, denkt er niet meteen aan om dat met een oude tractor te doen. Toch vonden de ‘Brouwerhoekse Toerkearls’ het een ultieme uitdaging tijdens de negentiende editie van dit oldtimer tractortreffen in Oostenrijk. Een niet te onderschatten tocht voor mens en machine, tot 2.400 hoogte. En er was een wedstrijd aan verbonden, gebaseerd op zo gelijkmatig mogelijk omhoog rijden. Tijdens het tractortreffen wordt de beroemde Großglockner Hochalpenstraße beklommen.  “We hebben met onze tractoren een deel van de 47 kilometer lange weg gereden. Eindpunt was de op 2428 meter hoogte gelegen Edelweißspitze, een bergtop ten noordoosten van de Großglockner bij het dorpje Fusch an der Großglocknerstraße in natuurgebied Hohe Tauern. De Edelweißspitze is het hoogste punt van de Großglockner Hochalpenstraße. De bergtop is sinds de aanleg van de Hochalpenstraße opengesteld voor toeristen als uitzichtpunt en bereikbaar met de auto maar ook door oldtimer tractoren. Boven op de berg ligt een parkeerplaats, staat een uitkijktoren waar men uitzicht heeft op dertig bergtoppen van meer dan drieduizend meter. En daar hebben we ontzettend van genoten”, zo verklaarde Henk Ligtenbarg (58) zondagmiddag namens de ‘Brouwerhoekse Toerkearls’ die met zijn Deutz D25, daterend uit 1960, de Oostenrijkse berg had beklommen. 

'Schitterende
ervaring die
we voor geen
goud hadden
willen missen'

Samen met Henk Mennink (61) met zijn Mc Cormick International D219 uit 1961, Henk van den Berg (72) met zijn Fendt Diesselross uit 1957, Bennie van den Berg (60) met zijn Fendt Farmer 2 uit 1970, Jeroen Hagen (45) met een Fendt Diesselross uit 1959, Wim Meerbeek (64) met een International 453 uit 1972, Gerard Gotink (73) met een Ferguson TE 20 uit 1973 en Hendrik Jan Langenbarg (66) met een Same uit 1970 trok Ligtenbarg vorige week in de nacht van woensdag op donderdag naar Oostenrijk. Niet rijdend met hun eigen tractoren. Daar was de negenhonderd kilometer lange afstand naar Großglockner te ver voor. Met in hun kielzog de vrouwen/partners van de ‘kearls’ die zaterdag op het spatbord van hun trekkers mee naar ‘boven’ gingen.

De acht oldtimer tractoren werden met vrachtwagens van Truck & Trailer uit Lochem, Transportbedrijf Paashuis Bedrijfswagens uit Lichtenvoorde en twee opleggers van Heisterkamp Transport uit Oldenzaal naar Oostenrijk getransporteerd. In totaal namen vijfhonderd oldtimertractoren uit heel Europa deel aan de Oostenrijkse toertocht waaronder 25 Nederlanders. Zondag maakten de ‘Brouwerhoekse Toerkearls’ vanuit het dorpje Taxenbach, nabij het bekende skidorp Zell am See waar men overnachtte, nog een ‘eigen’ uitgezette toertocht. Afgelopen maandagavond arriveerde men weer in Ruurlo. “Een schitterende ervaring die we voor geen goud hadden willen missen”, zo liet Henk Ligtenbarg weten.