Ingeborg Roos met haar collega’s Gery Wibbelink Eva Bouwmeester en Luuk Assinck van Natuurbegraafplaats Schapenmeer. Foto: Arjan Gotink

Ingeborg Roos met haar collega’s Gery Wibbelink Eva Bouwmeester en Luuk Assinck van Natuurbegraafplaats Schapenmeer. Foto: Arjan Gotink

Inspiratiedag Natuurbegraafplaats Schapenmeer

VORDEN – Natuurbegraafplaats Schapenmeer houdt zondag 26 september een Inspiratiedag 'natuurlijk begraven'. Op deze open dag kunnen bezoekers kennismaken met de natuurbegraafplaats en de mogelijkheden voor een groene uitvaart. Er worden verschillende natuurkisten en uitvaartwades tentoongesteld. Tijdens rondleidingen vertelt een gids over het gebied, natuurbeheer en de mogelijkheden van natuurlijk begraven en kan men kennismaken met de medewerkers van Natuurbegraafplaats Schapenmeer. De Inspiratiedag start om 10.30 en duurt tot 16.00 uur.

Door Jan Hendriksen

Natuurbegraafplaats Schapenmeer ligt in het bos achter de Vordense Algemene Begraafplaats gelegen tussen de Galgengoorweg, Oude Zutphenseweg, Hamelandweg en de Enzerinckweg. Het totale bos is 65 hectare groot, op een klein deel daarvan, zo’n zesenhalve hectare wordt begraven. Als we samen met PR-coördinator Ingeborg Roos van Natuurbegraafplaats Schapenmeer op een zonnige doordeweekse septembermorgen een rondgang maken over een deel van de natuurbegraafplaats, waar inmiddels zeven mensen zijn begraven, kenmerkt de stilte de rondgang door het bos, die omgeven is door oude loofbomen die afgewisseld worden door dennen rondom een poel omzoomd door imposante rododendrons.
Ook is er inmiddels nabij het Informatiecentrum een Boskapel ingericht. “De karakteristieke Boskapel is een prachtige plek om een afscheidsceremonie voor een dierbare in de buitenlucht te houden”, zo verklaart Ingeborg Roos. Oude eiken en beuken omarmen de houten banken en men heeft vanaf de banken een mooi uitzicht op het Schapenmeer. De Boskapel biedt plaats aan een groep van ongeveer honderd personen. Tijdens de Inspiratiedag kunnen bezoekers de gehele dag in een tent terecht voor informatie over ecologische kisten, urnen, draagmanden en wades. Dit doet men in samenwerking met het timmerbedrijf Natuurkisten Achterhoek uit Heelweg. Ingeborg Roos: “Natuurkisten, lijkwaden, draagplanken of baren en urnen dienen volledig biologisch afbreekbaar te zijn als men wordt begraven op de Natuurbegraafplaats Schapenmeer. Op een natuurbegraafplaats mogen namelijk alleen natuurlijke materialen gebruikt worden bij de begrafenis en de grafrechten zijn altijddurend. Daarnaast verleent ook Ruiterkamp Uitvaartverzorging medewerking aan de Inspiratiedag en wordt de catering door Hotel Bakker verzorgd. En elk heel uur is er een rondleiding over de natuurbegraafplaats. Tijdens de rondleidingen vertelt een gids over natuurbegraven en het gebied.”

Vragen
Daarnaast beantwoorden Ingeborg Roos en haar collega’s Gery Wibbelink, die locatiebeheerder is, relatiebeheerder Eva Bouwmeester en natuurbeheerder Luuk Assinck van Natuurbegraafplaats Schapenmeer graag alle vragen van de bezoekers. Relatiebeheerder Eva Bouwmeester: “De combinatie van eeuwigdurende grafrust en de troostrijke natuur spreekt mensen aan. Je kiest hier zelf de plek waar je je prettig bij voelt en nabestaanden hoeven zich geen zorgen te maken over verlenging of onderhoudskosten. Dat geeft veel rust. Dankzij de natuurbegraafplaats is er ruimte gekomen om te werken aan het versterken van de natuur en de biodiversiteit in het het bos. Door te kiezen voor een plek op Schapenmeer draagt men dus bij aan het behoud van dit mooie stuk natuur. Voor nu en de komende generaties.”

Doelstelling
Natuurbegraafplaats Schapenmeer maakt onderdeel uit van het 418 hectare grote natuurgebied Het Grote Veld tussen Vorden, Almen en Lochem. Eeuwenlang was het een groot heideveld waar men kilometers ver kon wegkijken. Rond 1920 is het bebost, toen is met name naaldbos aangeplant. “Onze doelstelling is om in het gebied de kwaliteit van de natuur te verhogen. Meer openheid in het gebied zorgt voor meer biodiversiteit. Dat bereiken we onder andere door het terugdringen van de wildgroei van exoten zoals de Amerikaanse vogelkers. Daarnaast maken we ruimte voor de terugkeer van heide. Daarmee kunnen we het oorspronkelijke karakter terugbrengen met ruimte voor de eik, berk en heesters zoals de krent, vlier en kardinaalsmuts. Doordat wij de aanwezige poel weer open hebben gemaakt, is er een nieuw leefgebied voor de kamsalamander en de libelle ontstaan”, zo verklaart Ingeborg Roos.

'Als
nabestaande
kan men hier
altijd
terugkeren om
herinneringen
op te halen'

De opbrengsten uit de natuurbegraafplaats komen direct ten goede aan het beheer van de natuur in dit gebied. Ook wordt een deel van de opbrengsten gereserveerd voor toekomstig natuurbeheer. Ingeborg Roos: “Daarmee stellen we de toekomst van het bos veilig en waarborgen we dat deze mooie plek behouden blijft. En als nabestaande kan men hier altijd terugkeren om herinneringen op te halen.”

Aanmelden
Bezoekers aan de Inspiratiedag zijn zondag 26 september van 10.30 tot 16.00 uur van harte welkom uur bij het informatiecentrum bij het Schapenmeer. De organisatie vindt het fijn als bezoekers laten weten dat zij komen. Zo kunnen zij, ook in het verlengde van corona, een inschatting maken van de aantallen bezoekers en eventuele maatregelen nemen. Bezoekers kunnen zich aanmelden via de website www.schapenmeer.org of via 0575 757034. De organisatie doet er alles aan om de dag prettig en veilig te laten verlopen. Zij vragen bezoekers zoveel mogelijk op de fiets te komen. Parkeren kan bij de Algemene Begraafplaats Vorden, volg daar de bordjes naar de Natuurbegraafplaats.


www.schapenmeer.org

Ook is er inmiddels nabij het Informatiecentrum een Boskapel ingericht. Foto: PR
Het Informatiecentrum van de natuurbegraafplaats nabij het Schapenmeer. Foto: PR