De rommelmarkt in 2019 van de Barchschole, in de managehallen van Recreatiecentrum De Heksenlaak. Naar achteraf blijkt de laatste. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen

De rommelmarkt in 2019 van de Barchschole, in de managehallen van Recreatiecentrum De Heksenlaak. Naar achteraf blijkt de laatste. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen

Barchemse rommelmarkt komt ook na corona niet meer terug

Algemeen

Evenement stopt door gebrek aan hulp en groeiende regeldruk

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - Het was een fenomeen dat wijd en zijd bekendheid genoot. De jaarlijkse rommelmarkt van de Barchemse Barchschole in de twee manegehallen van Recreatiecentrum De Heksenlaak was één van de grootste, zo niet de grootste in de regio. Maar wat niemand in 2019 kon bevroeden was dat het toen de laatste keer zou zijn, dat deze markt gehouden zou worden. Gebrek aan hulp en een groeiend woud van regels zorgden daarvoor.

Wat ruim dertig jaar geleden met een paar kraampjes begon op het schoolplein van de openbare Barchschole was in de laatste twee decennia uitgegroeid tot een groot evenement vol met ‘rommel’. Een jaarlijks hoogtepunt in de maand mei waarbij ontzettend veel ouders en grootouders, vrijwilligers, teamleden en ook personeelsleden van de Barchschole betrokken waren. Een hele week voorafgaand aan de markt, maar eigenlijk ook al maanden daarvoor, om spullen aan te brengen, op te halen bij de inwoners van Barchem, te sorteren en uiteindelijk uit te stallen bij De Heksenlaak. Iedereen stond spontaan klaar voor de rommelmarkt die een sterk verbindende factor vormde binnen de Barchemse gemeenschap.

Moeilijker
Toch werd het de laatste jaren steeds moeilijker om genoeg hulp te krijgen. “Eenieder heeft natuurlijk ook andere prioriteiten. Daarnaast moeten zulke grote evenementen zich ook steeds meer houden aan wetten en regelgeving waaronder steeds meer eisende verzekeringen”, zegt schooldirecteur Nicole Pot in Barchberichten, het mededelingenblad voor Barchem en omgeving.
Omdat de al uit het schoolplein gegroeide markt in de afgelopen jaren zo groot was geworden, kon het personeel van de Barchschole dit al jaren niet meer voor elkaar krijgen zonder de hulp van heel veel ouders. Om die reden nam de Oudervereniging al jaren geleden de organisatie van de rommelmarkt over zodat het team zich vooral kon richten op de primaire taken: onderwijs geven. Dat nam niet weg dat het personeel van de Barchschole in de voorbereiding en zeker in de week voorafgaande aan de markt en op de dag zelf ook tot op het laatst actief meewerkte binnen de mogelijkheden die zij hadden.

Corona
Nicole Pot: “Helaas kwam corona er ook nog eens bij, waardoor de rommelmarkt afgelopen jaar en ook dit jaar niet door kon gaan. Hierdoor moest de Oudervereniging noodgedwongen op zoek naar alternatieve inkomstenbronnen. De rommelmarkt leverde namelijk altijd een behoorlijk bedrag op. De Oudervereniging ontdekte nu, in de tijd van corona, dat met creatief denken ook op andere manieren inkomsten te generen zijn. Niet onbelangrijk, want wat er aan geld bijeen kan worden gebracht is namelijk medebepalend voor de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage. Die kon tot op heden erg laag blijven. En zo heeft de Oudervereniging jarenlang hele mooie dingen kunnen doen voor de kinderen op de school en daarmee ook voor alle kinderen in Barchem. Zij droegen bijvoorbeeld bij aan de speeltuinvereniging en daarmee aan de toestellen op het schoolplein waar alle kinderen ook na schooltijd gebruik van kunnen maken.” Ook de jaarlijkse sinterklaasactiviteiten worden uit dat potje betaald.

Creatief
Daarnaast draagt volgens Nicole Pot de Oudervereniging ook bij aan de activiteiten die passen bij de thema’s die de school volgt en waarbij ze ouders ook tweejaarlijks betrekken. “De creatieve ideeën die daarbij opborrelden zorgen er juist nu voor dat kinderen van de school actiever kunnen bijdragen aan de organisatie en uitvoering van de activiteiten dan met de rommelmarkt mogelijk was. Het afgelopen jaar is gekozen voor een sponsorloop en het team kon hierbij mooie lessen verzorgen. Bij de organisatie hiervan waren het kinderkabinet van de school en tevens enkele ouders van de Oudervereniging betrokken. Maar de tijdsinvestering was vele malen kleiner dan bij een rommelmarkt”, aldus Pot.
Na uiteindelijk heel veel overleggen en overwegingen heeft de Oudervereniging, in samenspraak met de school, besloten dat het organiseren van zo’n groot evenement als de rommelmarkt was geworden niet meer realiseerbaar is. De Oudervereniging zal daarom vanaf heden andere creatieve activiteiten gaan houden om inkomsten te genereren.

Teleurstelling
“We snappen dat dit voor velen ook een enorme teleurstelling is. Het is toch jaren een traditie geweest. Een traditie die ik helaas persoonlijk nooit heb mogen beleven, want de laatste rommelmarkt was net gehouden voor ik werd aangesteld als directeur van OBS de Barchschole. Het besluit is echt genomen met spijt in ons hart, maar het is echt niet meer te doen. We willen nadrukkelijk iedereen bedanken die de afgelopen jaren op wat voor manier dan ook heeft meegeholpen aan deze rommelmarkten. Vooral ook een grote buiging voor al die Barchemers die ieder jaar spullen doneerden”, zo besluit Nicole Pot mede namens de Oudervereniging.