Wim en Grada Wisselink al bladerend door hun jubileumalbums. Foto: PR

Wim en Grada Wisselink al bladerend door hun jubileumalbums. Foto: PR

Wim en Grada Wisselink zestig jaar getrouwd

Algemeen

RUURLO - Een kleurig boeket van de gemeente Berkelland voor hun diamanten huwelijk siert samen met een paar andere mooie boeketten de woonkamer. En ook op de felicitatiebrief van de Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland, John Berends, zijn Wim en Grada Wisselink apetrots. Maar op de tafel in de woonkamer ligt hun dierbaarste cadeau. Ze kregen het van hun zoon en dochter met hun echtgenoten en de kleinkinderen. Twee jubileumalbums waarin hun zestig huwelijksjaren zijn beschreven.

Door Jan Hendriksen

In de aanloop naar de dag van hun zestigjarig huwelijk op woensdag 8 december lag er zestig dagen lang elke morgen een envelop op de deurmat van Wim Wisselink (82) en Grada Wisselink-te Pas (79). Al die enveloppen bevatten een beschrijving van activiteiten in een van die zestig jaren. Vanaf het begin in 1961, toen ze in het huwelijksbootje stapten, tot aan het diamanten-huwelijksjaar. Tal van herinneringen kwamen weer bovendrijven. “Een prachtig naslagwerk waar we ontzettend trots op zijn. Zeker in deze tijd waarin we zo worden beperkt”, aldus Wim en Grada.

Halle
“We hadden het zo graag samen met onze twee kinderen en vijf kleinkinderen met aanhang, familie, buren en kennissen willen vieren. Maar helaas, dat zat er door de coronaregels niet in”, zo vertellen Wim en Grada terwijl ze door de twee prachtige jubileumalbums bladeren. Wims wieg stond in buurtschap Meuhoek in Halle. Die van Grada op enkele kilometers daarvandaan in Halle-Heide. Wim bezocht de lagere school in Halle-Nijman. Grada die in Halle-Heide. Wim volgde vervolgens de Mulo in Varsseveld en de Technische school in Zutphen, Grada ging naar de huishoudschool in Zelhem, behaalde een ondernemersdiploma en werkte in haar jeugdjaren bij een ‘welgesteld echtpaar’ in Velp.
De twee ontmoetten elkaar in 1957 voor het eerst tijdens het zogenaamde ‘dubbeltjes dansen’ in zaal Schuurman in Varsseveld. Wim zag het op die avond echter nog niet zo zitten met Grada. Dat kwam eigenlijk omdat hij meende dat ze in Dinxperlo woonde. “Het was me veel te ver om haar op de fiets naar huis te brengen want ik moest ook nog weer naar Halle terug”, dacht Wim. Uiteindelijk kwam er opnieuw een ontmoeting middels bemiddeling van een vriend van Wim. En toen ging het goed.

Kippenhok
Na ruim vier jaar verkering trouwden Wim en Grada op 8 december 1961 voor de wet in het gemeentehuis van Zelhem. ‘Voor de kerk’ werd hun huwelijk ingezegend door dominee Van der Heij in Halle. Het tweetal betrok eerst een tot een woning omgebouwd ‘kippenhok’ van de ouders van Wim maar na wat omzwervingen kwamen Wim en Grada in 1974 in Ruurlo wonen. “Ik had toen samen met mijn broer het aannemersbedrijf van mijn vader overgenomen. We voerden in die tijd veel werkzaamheden uit voor de woningbouwverenigingen in Ruurlo en Lochem. En ook bouwden we in Ruurlo en Lochem woningen in de vrije sector”, zo vertelt Wim terwijl hij in één van de twee albums die periode opzoekt. Grada en Wim betrokken in 1974 een woning aan de Lammerskampweg die Bouwbedrijf Wisselink zelf had gebouwd. Het diamanten echtpaar woont er nog steeds. Tot aan zijn pensionering is Wim samen met zijn broer het bouwbedrijf blijven exploiteren.

Oriëntatieritten
Naast het drukke ondernemersbestaan was er altijd ruimte voor ontspanning. De vrije tijd werd onder meer ingevuld met het organiseren en rijden van auto-oriëntatieritten. Wim en Grada zijn nog steeds lid van zowel de Vordense Auto- en Motor- Club (VAMC) De Graafschaprijders als van Motor- en Automobiel Club Zutphen. Vele malen per jaar namen ze deel aan oriëntatieritten in geheel Nederland. En ook organiseerden ze zelf ritten voor beide verenigingen.
Grada: “De belangstelling voor de ritten is de laatste jaren wel wat verminderd. Vorig jaar en dit jaar zijn er door de corona praktisch geen verreden. Maar we beleven er nog steeds veel plezier aan”. En in het verleden met groot succes. Het Ruurlose echtpaar werd maar liefst vijfmaal Gelders kampioen en in 1984 zelfs nationaal kampioen. Over blindelings vertrouwen en samenwerking gesproken! Die vormen net als in hun huwelijk de basis van het sportieve succes. Grada en Wim zetten zich ook met veel plezier in als vrijwilliger bij de plaatselijke VVV. Vele jaren bemande het tweetal het Ruurlose VVV kantoor.