Buurtbewoners van De Bruil 'gewapend' met knijpers en verzamelzakken om zwerfvuil te rapen. Foto: Jan Hendriksen

Buurtbewoners van De Bruil 'gewapend' met knijpers en verzamelzakken om zwerfvuil te rapen. Foto: Jan Hendriksen

De Bruil houdt niet van vuil

Algemeen

Bewoners ruimen ook buiten hun buurt periodiek zwerfafval op

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Gestoken in felgekleurde groene en oranje veiligheidshesjes en bewapend met knijpers en groene verzamelzakken van ‘Supporters van schoon’ gingen afgelopen zaterdagmorgen in de vrieskou negen bewoners uit buurtschap De Bruil gezamenlijk op zoek naar zwerfvuil. Hun tocht langs de Vordenseweg vanaf de rotonde met de Zelhemseweg tot aan de gemeentegrens met Bronckhorst leverde maar liefst vijf volle zakken op.

“Normaliter gaan onze vrijwilligers juist in hun eigen woonomgeving in de buurtschap op zoek naar zwerfafval, gemiddeld eens in de vier weken. Maar vandaag gaan we collectief op pad en hebben we voor een omgeving buiten onze buurtschap gekozen”, zegt Henk Klein Bluemink namens de ‘opruimers’ die zich hebben verzameld in de bocht van de Vordenseweg nabij de Slagmansdijk, waar ze ook de auto of fiets hebben neergezet.

Energiedrankjes
Onder het genot van een warme kop koffie met speculaas worden eerst even de laatste buurtschapnieuwtjes uitgewisseld om vervolgens aan de slag te gaan. En niet zonder resultaat. Het zijn vooral blikjes van energiedrankjes die in de speciale groene verzamelzakken belanden. Maar ook de complete ‘oogst’ van een bezoek aan een MacDonalds drive-thru wordt gevonden. “Wie flikkert zoiets nu vanuit de auto de natuur in”, zo vraagt een van de ruimers zich verstoord en hardop af.
In totaal bestaat de groep ‘buurtschapruimers’ uit veertien personen. Het idee om als buurt periodiek zwerfvuil te gaan ruimen ontstond in januari 2019 tijdens een zogenaamde inspiratiebijeenkomst van de commissie Buurtschappenbeleid van de gemeente Berkelland. Henk Klein Bluemink: “Tijdens die bijeenkomst werd een aantal voorbeelden gegeven hoe je als wijk of buurt dingen in gang kunt zetten en hoe de gemeente daarin kan ondersteunen. Een zeer leerzame bijeenkomst waarin duidelijk werd, dat je als buurt zelf initiatieven moet nemen als je iets van de grond wil tillen. En dat is ook wel logisch.”

Idee
Die bijeenkomst bleek inspirerend. Want toen enige weken nadien de actie ‘Ruurlo Schoon’ aan de orde kwam, die jaarlijks meelift op de Nationale Opschoondag in maart, dacht men in De Bruil: “Wat zou het mooi zijn als we hier als buurtschap ook aan mee zouden doen?” Immers ook leerlingen van openbare basisschool De Driesprong namen al deel aan de actie ‘Ruurlo Schoon’. “We dachten dat in het buitengebied iedereen zijn eigen stukje berm al wel vrijhoudt van zwerfvuil. Maar als je zo langs de wegen fietst zie je toch regelmatig blikjes en plastic in de sloten liggen. Ons idee was om in groepjes met buren/noabers bijvoorbeeld twee of drie keer per jaar een rondje te maken langs de bermen en sloten in onze eigen de buurtschap en dan meteen een extra straat of zandweg mee te pakken waar weinig of geen huizen staan”, zegt Klein Bluemink. En zo geschiedde.

Zelf
In de ledenvergadering van Buurvereniging De Bruil en Omstreken werd het plan positief ontvangen. En na ruim twee jaar is er een groep van veertien vrijwilligers ontstaan die op gezette tijden individueel het zwerfvuil in hun eigen woonomgeving opruimen. Tijdens het uitlaten van hun hond of gewoon tijdens een wandeling door de buurt. “Ieder van ons gaat gemiddeld  één keer per maand rond en maakt dan zo’n twee tot drie kilometer wegberm en sloot schoon. Ik ben met mijn stukje ongeveer een uur bezig. Er zijn wel eens mensen die tegen me zeggen: Ik ga het vuil van een ander niet opruimen. Maar ja, het ligt wel bij ons in de berm en degene die het er heeft neergegooid komt het niet meer ophalen. Dus we zullen het toch echt zelf moeten doen”, zeg een van de opruimers, Jeannet Bouwmeester.

‘t Veller
Inmiddels wordt bijna het hele gebied waar de leden van Buurtvereniging De Bruil en Omstreken wonen periodiek van zwerfvuil ontdaan. Men zoekt alleen nog een vrijwilliger(s) op ‘t Veller. Wie hier belangstelling voor heeft kan zich melden bij Henk Klein Bluemink, tel. 06-12614780.

Jeannet Bouwmeester, Henk Klein Bluemink en Ans van Delft in actie langs de Vordenseweg. Foto: Jan Hendriksen