Midwinterhoornblazers van D'olde Roop. Foto: PR

Midwinterhoornblazers van D'olde Roop. Foto: PR

Midwinterhoornblazers op Schapenmeer

Algemeen

VORDEN - Zondag 19 december kan men in het bos van natuurbegraafplaats Schapenmeer in Vorden genieten van de klanken van midwinterhoornblazers. Tussen 12.00 en 14.30 uur blazen een aantal groepjes van d’Olde Roop uit Zelhem op hun traditionele hoorns. Men kan op eigen gelegenheid door het bos lopen of een routekaartje ophalen bij het informatiecentrum. De paden zijn onverhard, denk aan stevige schoenen.

Historie
Wat weten we van de historie van het gebruik van de midwinterhoorn? Werd het instrument gebruikt om elkaar te waarschuwen of om hulp te vragen over grote afstand? Vast staat dat er van oudsher geblazen werd om aan te kondigen dat de dagen weer langer worden. Volgens traditie wordt er alleen op de midwinterhoorn gespeeld vanaf de adventstijd tot aan Driekoningen.

Verbinden van locaties
Ingeborg Roos, PR-coördinator: “Om de komst van het licht in te luiden en om de verbinding met andere natuurbegraafplaatsen te versterken klinkt het geluid van de midwinterhoorns die zondag niet alleen op Schapenmeer. Maar ook op andere natuurbegraafplaatsen waar wij mee samenwerken, zoals Hillig Meer bij Eext, Hoogengraven in Arriën bij Ommen en Mepperdennen bij Meppen. U bent van harte welkom om dit mee te beleven”.

Praktisch
De organisatie vindt het fijn om te weten hoeveel mensen zij ongeveer kunnen verwachten. Daarom graag aanmelden, dit kan via het formulier op de website natuurbegraafplaatsschapenmeer.nl/agenda/midwinterhoornblazers

Parkeren kan op de parkeerplaats van de algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan. Loop over de algemene begraafplaats naar achteren, daar is de doorgang naar de natuurbegraafplaats te vinden. 

Bos Schapenmeer herfst. FOto: PR