Overhandiging van de nieuwjaarsrolletjes aan Anja Sprukkelhorst door Janna Hiddink en Derk te Brinkhof. Foto: PR.

Overhandiging van de nieuwjaarsrolletjes aan Anja Sprukkelhorst door Janna Hiddink en Derk te Brinkhof. Foto: PR.

Achterhookse Folkloredansers schenken nieuwjaarsrolletjes aan Ruurlose ouderen

RUURLO – In het noorden en oosten van het land is het al eeuwenlang een traditie om rondom de jaarwisseling gasten op nieuwjaarsrolletjes en kniepertjes te trakteren. Zo ook binnen talloze Achterhoekse en Ruurlose families. Veelal worden de rolletjes dan in de laatste twee weken van het jaar - in de donkere dagen voor kerst - gebakken. Maar de Ruurlose folkloristische dansgroep de Achterhookse Folkloredansers bakten er dit jaar begin november al duizenden in getal. Het doel was om ze tijdens de Barchemse Slachtvisite en de Reurlse Winterdag aan de man te brengen om daarmee de clubkas wat te kunnen spekken.

Door Jan Hendriksen

“Traditioneel beginnen we al weken van tevoren met het bakken van deze kniepertjes, anders komen ze op de dag zelf dik te kort. Op de Winterdag zelf bakken de heren de wafels op een ambachtelijke wijze met oude, authentieke handijzers op het open vuur. De dames bakken de kniepertjes dan in de marktkraam met een elektrisch wafelijzer voor een constante smaak en kwaliteit.
Dit jaar zijn we zelfs nog wat eerder begonnen, want we zouden half november medewerking verlenen aan de Barchemse Slachtvisite. Naast het dansen wilden we daar dan ook de kniepertjes bakken en verkopen. Zodoende waren we met een groot aantal leden al vroegtijdig in de weer om meer dan tweeduizend nieuwjaarsrolletjes te bakken. Maar omdat zowel de Barchemse Slachtvisite als de Reurlse Winterdag in de afgelopen weken werden afgeblazen in verband met de verscherpte corona maatregelen, en we de rolletjes daarom niet aan de man konden brengen, hebben we gemeend om ze te schenken aan die mensen die wel een beetje gezelligheid kunnen gebruiken”, legt Rita van den Berg van de Achterhookse Folkloredansers uit. En zo gezegd zo gedaan. In de afgelopen weken werden de ‘kniepertjes’ naar de bewoners van Zorgboerderij Klein Arfman, Dagverzorging Mena, Stichting Lichtenvoorde, La Fontaine en Villa Roderlo gebracht. Deze geste werd zeer gewaardeerd. Afgelopen maandagmiddag overhandigden Janna Hiddink en Derk te Brinkhof van de Achterhookse Folkloredansers de kniepertjes in hun ‘kistentuug’ aan de bewoners van Sensire woonzorgcentrum De Bundeling, De Garven en De Schoven, op feestelijke wijze begeleid door de muzikanten Jaap Geerligs en Gerrit Hulshof.

Gedachte
Maar wat zijn het nu eigenlijk: kniepertjes of rolletjes? Rita van den Berg: "Een kniepertje is een plat wafeltje, terwijl een rolletje, de naam zegt het al, opgerold wordt. Traditioneel worden in december de platte kniepertjes gegeten, terwijl vanaf Nieuwjaarsdag de rolletjes worden gepresenteerd. De achterliggende gedachte is dat in december het oude jaar volledig is ontvouwen, terwijl op Nieuwjaarsdag het rolletje het onbekende jaar symboliseert. De naam kniepertje komt van het dialect kniep'n, dat knijpen betekent. Dit duidt op het samenknijpen van het wafelijzer, dat we ook steevast gebruiken als we op de Reurlse Winterdag staan te bakken.”