De Dag van de Mensenrechten werd luister bij gezet in Berkelland. Foto: Geert van der Veer
De Dag van de Mensenrechten werd luister bij gezet in Berkelland. Foto: Geert van der Veer

Vlag uit op Dag van de mensenrechten

EIBERGEN/BERKELLAND - Vrijdag 10 december, de dag van de mensenrechten, werd de mensenrechtenvlag getoond op de Brink in Eibergen door de werkgroep Amnesty International Berkelland. Ook wapperde de vlag bij het gemeente huis in Borculo. Deze vlag staat voor gelijkwaardigheid van ieder mens op aarde. Op de vlag is een DNA-streng te zien in een gele kleur, die staat voor de zon. Groen staat voor de aarde en blauw voor de lucht.

Overal ter wereld worden mensen onterecht gevangen gezet of bedreigd. Bijvoorbeeld omdat ze opkomen voor hun rechten. Amnesty International organiseert op 10 december de schrijfactie Write for Rights om dit onrecht te stoppen. Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten. Ook in Eibergen wordt elk jaar geschreven. In verband met coronabeperkingen kon er niet een groot event georganiseerd worden. Wel konden er pakketten worden aangevraagd bij Amnesty International waarin voorbeeldbrieven en alle schrijfbenodigdheden aanwezig waren. Deze pakketten waren verkrijgbaar via de werkgroep Amnesty International Berkelland en werden bezorgd bij mensen die andere jaren brieven schreven tijdens deze actie. Zaterdagmiddag kon er in de Oude Mattheüs worden geschreven. Hier werd nog flink gebruik van gemaakt. In totaal werden er meer dan 1100 brieven en kaarten geschreven.
Dit jaar kwamen we onder andere in actie voor de 16-jarige Mikita Zalatarou uit Belarus (Wit-Rusland). Hij stond op een vriend te wachten toen hij verzeild raakte in een demonstratie waar hij niks mee te maken had. Hij werd gearresteerd en ervan beschuldigd een molotovcocktail naar de politie te hebben gegooid. In gevangenschap werd hij geslagen en kreeg hij elektrische schokken toegediend, terwijl hij epilepsie heeft. Ondanks gebrek aan bewijs werd Mikita veroordeeld tot vijf jaar gevangenschap. Help door het schrijven voor Mikita's vrijlating.
Vaak wordt er gevraagd of dit schrijven nu echt helpt. Hieronder ‘goed nieuws' dat Amnesty International deelt: 'Eerder voerden we actie voor milieuactivist Jani Silva uit Colombia. Zij werd ernstig bedreigd en liet ons weten: ‘Uit de grond van mijn hart zeg ik dat ik nog leef vanwege deze actie. Die heeft hen ervan weerhouden om mij te doden, omdat ze weten dat jullie er zijn.'

Wie meer wil doen voor de mensenrechten kan zich aansluiten bij de werkgroep Amnesty International Berkelland, want deze afdeling zoekt nog mensen. Men kan zich opgeven op: info@berkelland.amnesty.nl.