In memoriam Gerrie Hageman-Berendsen

EIBERGEN - Met het overlijden van Gerrie Hageman-Berendsen is er weer een liefdevol persoon weggevallen uit de kring rond Betty Kazin-Rosenbaum. Gerrie Hageman en haar broer Dick waren voor de geboren Amsterdamse als een grote zus en broer in het Eibergen van de Tweede Wereldoorlog. Ze zat daar ondergedoken op de Groenloschestraat 81, tegenwoordig bekend als de J.W. Hagemanstraat.

Betty was de dochter van Eli Rosenbaum en Johanna F.S. Rosenbaum-Zion. Ze werd geboren in Amsterdam, maar werd in de oorlog ondergebracht bij de familie Hageman. J.W. Hageman, de vroegere secretaris van de gemeente Eibergen, was zeer actief in het verzet. Hij werd door de Duitsers vermoord op D-Day, 6 juni 1944. Jan Willem en zijn vrouw Bertha Hageman-Brinkman werden later erkend en geëerd door de Yad Vashem organisatie in Jerusalem.
Het overlijden van Gerrie noopte Betty tot een kort In Memoriam-bericht over haar tijd in de Groenloschestraat.

“Wij, Jo, Dicky, moeder Hageman en ik, aten onze maaltijden in de serre; genoten we van de warmte van de haard in de voorkamer en ik mocht stiekempjes de pannen uitlikken in de keuken. In ditzelfde pand heb jij, Gerrie, met Dicky een familie gevormd. Iedere dag klonk er gelach….Als muren zouden kunnen spreken, mogen we vele verhalen horen. Hoe mijn grote broertje Dicky met mij ravotte in de tuin; als lid van de kanoploeg sloeg zijn kano om op de Berkel en ben ik toen bijna verdronken; bij het binnenrollen van de tanks op de Groenloschestraat bij boerderij Essink plaatste hij me erop om vooral sigaretten voor hem te bemachtigen (ik werd toen kleptomane van de chocola).”

Na haar oorlogstijd bij de familie Hageman verhuisde Betty na de bevrijding naar haar oom en tante, Julius Jacob Zion en Nora Zion-De Jong, eveneens in de Groenloschestraat. Later emigreerde ze naar Israël. Ze kwam niet vaak naar Eibergen, maar het contact is altijd gebleven. Zo reikte ze het boekje ‘Vijf Eibergse kinderen’ uit van Bert Smeenk. Toen ook pleitte ze bij toenmalig wethouder Joke Pot voor meer erkenning voor de naam J.W. Hageman, de man die haar leven redde door een vervalst persoonsbewijs. “Die kaart is vele malen zonder problemen aan de bezetter getoond bij de regelmatige huisbezoeken”, aldus Betty. Vorig jaar nog gaf ze enige lezingen over de Shoa, de Holocaust.
“Nu voeg je je bij Dicky, na zoveel jaren alleen te zijn geweest. ….Ik wens je een vredige vaart hierna. En vooral een goede gezondheid voor al je nazaten. Met een hartelijke groet vanuit zonnig Zichron Yaacov."

Gerrie Hageman-Berendsen werd donderdag in Eibergen begraven.