(vlnr) Richard Grevelink, voorzitter Needse Ondernemersvereniging, Erna Koeslag, voorzitter Bedrijvenkring Berkelland, Harm ten Hoopen, Team EZ gemeente Berkelland en John Schuurman, voorzitter Borculose Ondernemersvereniging. Foto: PR
(vlnr) Richard Grevelink, voorzitter Needse Ondernemersvereniging, Erna Koeslag, voorzitter Bedrijvenkring Berkelland, Harm ten Hoopen, Team EZ gemeente Berkelland en John Schuurman, voorzitter Borculose Ondernemersvereniging. Foto: PR

Koers steil omhoog met Beleg in Berkelland

BERKELLAND - De waarde van Beleg in Berkelland is sinds de introductie op 2 februari aan een regelrechte opmars bezig. Het aantal ondernemers dat een aandeel erin wil nemen stijgt met de dag. Het geeft nog maar weer eens aan dat de saamhorigheid in ondernemend Berkelland groot is.

Door Rob Weeber

De actie is een samenwerking tussen de Bedrijvenkring Berkelland, de gezamenlijke ondernemersverenigingen en de gemeente, waarbinnen het Team EZ een spilfunctie vervult. Voorzitter bestuur van de Bedrijvenkring Berkelland, een recent samengaan van de Industriële Kring Berkelland en het Platform Berkelland, is Erna Koeslag. “Ik ben zeer blij met en enthousiast over deze actie en wil mijn dank uitspreken naar de voorzitters van de lokale ondernemersverenigingen, de gemeente en met name ook Harm ten Hoopen van Team EZ. Deze actie toont aan dat we ook in moeilijke tijden met elkaar een weg willen vinden om door te kunnen gaan. Veel bedrijven hebben het moeilijk in de coronatijd, zeker de kleding – en schoenenbranche. Vanuit die laatste trouwens is het idee van Beleg in Berkelland ontstaan. In gesprek met de gemeente, opperde John Schuurman een plan om de ondernemer te ondersteunen. Uiteindelijk is er een gezamenlijk uitwerking uitgerold in de vorm van een waardebon die tot doel heeft de Berkellandse ondernemer liquiditeitsmatig te ondersteunen. ”

Waardebon is kruispostactie
De waardebon stelt klanten in staat om bij hun winkel naar keuze vooraf een waardebon aan te kopen. Als straks de winkel weer opengaat, dan kan deze worden verzilverd. Het is dus een stukje vooruitfinanciering voor de betreffende ondernemer. De extra liquiditeit kan helpen om de coronatijd door te komen. De inkomsten bovendien hebben geen effect op de steunmaatregelen van de overheid. De aankoop van de bon is een kruispost in de boekhouding en dus nog geen omzet. En ander voordeel is dat de ondernemer straks weer de klant in de winkel heeft als hij open mag.

Ook de reacties vanuit de winkeliers zelf zijn positief. In Borculo is Dokado een van de deelnemers, de kledingzaak van Ernst en Jeanet ter Avest. De zaak is gesloten sinds de lockdown van 15 december 2020. “Natuurlijk hebben we begrip voor alle maatregelen die de overheid moeten nemen,” legt Jeanet uit, “maar we vinden het wel een trieste situatie. De verbouwing van ons winkelpand is zo goed als afgerond en zijn klaar om weer open te gaan. Wanneer echter is nog niet duidelijk. We beseffen dat het ook voor onze klanten een vervelende situatie is. Zij willen graag een nieuwe aankoop doen. Wat enigszins verlichting geeft, is onze telefonische verkoop. Via onze website en Facebook kunnen onze klanten een impressie uit ons assortiment bekijken en dit telefonisch doorgeven. Er worden dan diverse artikelen klaargezet en vervolgens naar keuze zelf afgehaald of bezorgd. Na het passen thuis komt de rest weer retour. Wat wordt gehouden wordt per bank overgemaakt.”

Over de actie is ze positief. “Het gaat ook om gunning. Op deze manier hebben de mensen het gevoel iets voor hun lokale ondernemers te kunnen doen.”

In Eibergen zit Erik ter Mors van Hairfashion thuis. Ook hij moest vanaf 15 december de zaak gedwongen sluiten. “Ik voel onzekerheid en heb onrust in mijn lijf, een soort geestelijke nood zeg maar. Wat ik nog het meeste mis, is het contact met mijn klanten, het sociale aspect. Financieel gaat het nog. Met veel van onszelf en een beetje van de overheid, kunnen we het hoofd boven water houden. We komen niet voor alle steunmaatregelen in aanmerking, maar zijn al sinds 1992 hier gevestigd. Verder hebben we als kapperszaak geen grote voorraden en zijn de energielasten lager door de sluiting. In ieder geval willen we er voor zorgen dat onze drie part time medewerkers hier kunnen blijven. Over de actie: “Het allerbelangrijkste is dat er iets gebeurt, ongeacht wat. Het is nog te kort dag om het resultaat van de actie te kunnen overzien, maar ik geloof erin. Het geeft ook een fijn gevoel dat mensen aan je denken.”

Juwelier Clary in Neede is alleen geopend voor reparaties. Verder heeft ze haar ontwerpatelier waar ze zonder klantenbezoek kan werken. Verder gebruikt ze de ‘pauze’ om de zaak weer eens een frisse opknapbeurt te geven. “Natuurlijk moeten we corona uit de wereld helpen, maar de lockdown in de maand december was wel een teleurstelling. Het is bij uitstek een maand waarin een belangrijk deel van de jaaromzet wordt gehaald. Qua verkoop van nieuwe producten liggen we helemaal stil. Een webshop in onze branche heeft geen zin. Sieraden zijn persoonlijk en die moet je passen. Wat bij de een staat, past de ander niet. Het heeft onder meer met de vorm van het gezicht te maken.”

Ook Clary kijkt zeer positief tegen de komst van de waardebon aan. “Het allerbelangrijkste vind ik dat de kernen hun zelfstandigen behouden. De kleinschaligheid binnen de kernen is lekker knus en dat moeten we met z’n allen koesteren. Ik hoop dat ook dat de actie een groot succes wordt.”

In Ruurlo kijkt ondernemer Hans Ribbers van De Tapperij reikhalzend uit naar de openstelling van de horeca. De lockdown voor deze branche duur al wat langer. ‘Gelukkig kunnen we nog omzet behalen met het afhalen en bezorgen van maaltijden en de verkoop van bierpakketjes,” legt hij uit, “maar een beetje omzet is niet altijd voordeliger. Het gaat ten koste van de steunmaatregelen van de overheid. De positieve kant van de corona is dat we tijd hadden om te toiletten aan te pakken en te verbouwen. Zo zin we straks helemaal klaar om weer onze gasten te ontvangen. Hopelijk duurt de lock down niet tot net na Pasen.”

Over de waardebonactie is hij zeer tevreden. “Het zal niet zo zijn dat we daarmee de helft van de verloren omzet goedmaken, maar ieder beetje helpt. Het is ook het signaal van onze klant dat ze je waarderen en dat ze graag zien dat de zaak overeind blijft. Alles is beter dan niets doen.”

Actie nog geopend voor deelnemers
De actie ‘Beleg in Berkelland’ ging 2 februari van start. Met behulp van de gemeente verschijnt in week 5, 6,7 en 8 een paginagrote advertentie in het Achterhoek Nieuws waarin onder meer staat welke ondernemers deelnemen. Via de afgedrukte QR-code kan de consument bij de winkel(s) naar keuze online een waardebon aanschaffen welke na aankoop toegestuurd wordt. De betreffende waardebonnen zijn alleen geldig voor de winkel(s) waarin ze gekocht zijn en kunnen na de lockdown periode in de winkel(s) worden verzilverd. De actie staat nog steeds open voor ondernemers die willen deelnemen.


bedrijvenkringberkelland.nl/actie/