Het terrein van de voormalige Sluiterschool. Op de achtergrond woningen in aanbouw aan de Karel Doormanstraat. Foto: Rob Stevens
Het terrein van de voormalige Sluiterschool. Op de achtergrond woningen in aanbouw aan de Karel Doormanstraat. Foto: Rob Stevens

In Eibergen wordt gebouwd

EIBERGEN - In Eibergen zijn bouwondernemingen druk doende lege plekken op te vullen met woningen. Her en der wordt gesloopt waarna de vrijkomende ruimte wordt benut voor nieuwe bebouwing. Panden en percelen die dat tot dusver niet hadden, krijgen nu een woonbestemming.

Door Rob Stevens

Vijf nieuwe ééngezinswoningen aan de Karel Doormanstraat, de plek waar duplexwoningen stonden, hebben in amper twee maanden tijd hun definitieve hoogte al bereikt. Waar eens door juwelier Goudbeek sierraden werden verkocht, aan de Hagemanstraat, wordt op de bovenverdieping gebouwd aan appartementen voor senioren. De benedenverdieping behoudt een commerciële bestemming. Onlangs werd bekend dat er op termijn twaalf woningen komen op het terrein van de voormalige garage Hartgerink. Het is nu ook zeker dat op de parkeerplaats van het voormalig restaurant Belle Fleur in Eibergen woningen komen. Twee zogenaamde levensloopgeschikte woningen. En ook op het terrein aan de Klaashofweg van de voormalige Willem Sluiterschool zullen zeven woningen van dat type verschijnen. Dat plan was al bekend, maar de volgende raadsvergadering wordt de hiervoor benodigde herziening van het bestemmingsplan vastgesteld. De school is vorig jaar al gesloopt waardoor ruimte is ontstaan voor de bouw van zeven energieneutrale seniorenwoningen met één laag en een kap. De braakliggende percelen aan de Thorbeckestraat en Karel Doormanstraat worden ingericht met groen, een wadi en parkeerplaatsen. Bewoners kunnen parkeren op een aparte parkeerplaats. Hierdoor wordt parkeren in de straat onaantrekkelijker gemaakt. Er wordt zo ruimte in de wijk gecreëerd.

Het was tot een jaar of twee jaar geleden bijna ondenkbaar, de dynamiek die er nu in de woningbouwsector is. En dat niet alleen in Eibergen. Er is veel vraag naar woningen, uit Berkelland zelf maar ook van buiten de gemeente. De lege plekken in de kernen van Berkelland worden opgevuld. Er is frictie tussen de opbouw van de woningbouwvoorraad, het aanbod van woningen en de woonbehoefte. Met de bouw van met name woningen voor ouderen en starters hoopt de gemeente die mismatch te verkleinen.