De Berkel gezien vanaf de Stokkersbrug. Foto: Rob Stevens
De Berkel gezien vanaf de Stokkersbrug. Foto: Rob Stevens

Regen, sneeuw en waterstanden

BERKELLAND - De afgelopen zomer mocht er niet gesproeid worden. De sloten stonden droog. De grondwaterstand in vrijwel de hele Achterhoek daalde naar ‘laag’. Het waterschap Rijn en IJssel meldde begin november dat het wat geregend had en dat hierdoor de grondwaterstanden in ‘ons’ gebied weliswaar licht stegen, maar toch nog steeds laag waren.

Door Rob Stevens

En nu? Na een periode van regen valt overvloedig veel sneeuw. Sloten staan vol tot net onder het maaiveld. De duikers onder de paden in het Kerkloo-bos kunnen het aangevoerde water maar moeilijk verwerken. De Berkel is twee keer zo breed geworden. Maar wat zegt dat over de grondwaterstand die er volgens kenners niet goed aan toe was? Alleen een echt lange periode met overvloedige neerslag zou het grondwater weer op peil kunnen brengen.

Het waterschap monitort continu de waterstanden via allerlei vaste meetpunten. Daaruit blijkt dat de grondwaterstanden doorgaans hoog zijn in de winter en laag in de zomer maar dat ze ook, afhankelijk van het weer, flink kunnen schommelen. Volgens de gegevens op het dashboard ‘weer en water’ van Waterschap is de grondwaterstand het afgelopen weekeinde bij het meetpunt Groene Plasweg in het Buurserveen bij Haaksbergen relatief hoog, bij het meetpunt Hoonesweg in Eibergen normaal en bij het meetpunt Stelkampsveld Borculo ook hoog. Het waterschap kwalificeert op de meeste meetpunten de waterstanden in de Berkel als ‘normaal’, maar in Eibergen bij de stuw Mallem bovenstrooms als ‘Hoogwater binnen de oevers’. De gemiddelde watertemperatuur ligt in watergangen en beken momenteel tussen de 0,5 en 3 graden Celsius.