De Putter doet zich tegoed aan de zaden van een plant. Foto: Rob Stevens
De Putter doet zich tegoed aan de zaden van een plant. Foto: Rob Stevens

Putter in winterse tuin

EIBERGEN - Een winter met veel sneeuw heeft ook zo zijn voordelen. Door de sneeuw kunnen vogels buiten de bebouwde kom weinig voedsel vinden. Daarom komen ze nu naar de dorpen om voedsel te zoeken. Veel mensen hebben zaad- en vetbollen opgehangen voor vogels.

Vogels die je anders niet vaak ziet in de bebouwde kom, verschijnen nu felgekleurd in beeld tegen een wit besneeuwde achtergrond. Woensdag verschenen in een tuin aan de Groenloseweg in Eibergen twee puttertjes die zich te goed deden aan de zaden van een van de planten. De putter, ook wel distelvink genoemd, heeft een rood gezicht omlijst met een brede witte band, het achterhoofd is zwart. Over de zwarte vleugels loopt in de lengte een brede gele band. De vogel dankt zijn naam aan het feit dat sommigen met een klein emmertje zelf hun water putten uit een waterreservoir.

De bessen van de hulst tien meter verder zijn ook populair. De hulst is de afgelopen weken bijna leeg gegeten door groepjes koperwieken. Bij de onlangs gehouden tiende tuinvogeltelling bleek de koperwiek een van de vogels die zich, in verhouding tot voorgaande jaren, in tuinen veel liet zien. Door de kou zijn volgens de Vogelbescherming veel meer vogels geteld dan normaal tijdens de tuinvogeltelling.