Marit Niewhoff en Femke Breedijk (rechts) ontdekken de Kabouterroute. Foto: Roel Krabben

Marit Niewhoff en Femke Breedijk (rechts) ontdekken de Kabouterroute. Foto: Roel Krabben

Jarig SJB trakteert Beltrum op eigen Kabouterroute

BELTRUM - Een klein groepje mensen staat zaterdagmorgen op het Mariaplein bijeen bij de Witte Olifant om getuige te zijn van een bijzondere bijeenkomst. Onder hen kleine kinderen. Niemand weet wat er staat te gebeuren. Dan neemt Sander Esselink het woord in de hoedanigheid van voorzitter Stichting Jongerenwerk Beltrum (SJB). “We zitten inmiddels al in het elfde jaar, maar SJB bestond afgelopen jaar tien jaar. We wilden met allerhande activiteiten, vanaf maart 2020, ons tienjarig bestaan vieren, tot nu, maar door corona kon dat helaas niet doorgaan, op één activiteit na. Die andere activiteiten komen er nog wel in een later stadium, maar we wilden het jubileumjaar al wel afsluiten, en dan op een bijzondere manier, met een origineel cadeau aan Beltrum, en dan met name de kinderen. We doen dat in de vorm van een Kabouterroute."

Door Henri Walterbos

Tegen de kinderen: "Jullie hebben misschien al wel enkele kleine deurtjes in Beltrum zien staan de afgelopen weken. Achter die deurtjes wonen allerlei kabouters. Die kabouters noemen we in Beltrum natuurlijk de Belhamels. Ieder adres in Beltrum en Voor-Beltrum krijgt het boekje over twee á drie weken thuisbezorgd. In het boekje staan de kabouters die bij die deurtjes horen. Bij alle kabouters staat een verhaaltje of een gedichtje, en de route langs al die deurtjes staat erin. Die is met pijltjes uitgezet zodat je het makkelijk kunt lopen. De verhaaltjes kun je onderweg of thuis nalezen. Wij zijn er met zijn allen zeer trots op en denken dat het een mooi cadeau is aan de gemeenschap Beltrum. Ik zou zeggen ‘ga die route lopen allemaal’.” Dan volgt een klaterend applaus en de officiële opening. Door een piepklein kabouterlint door te knippen openen Marit Niewhoff en Femke Breedijk, knielend voor een piepklein deurtje, versierd met piepkleine ballonnetjes, de Kabouterroute. Vervolgens worden de eerste boekjes uitgereikt aan de aanwezige kinderen. Het boekje is mede mogelijk gemaakt door het Naoberfonds Beltrum, Stichting Pak An, Stichting Buurtfonds en SJB zelf.

Geheim
Sander Esselink is blij dat het boekje er is en de route nu eindelijk gepresenteerd kan worden, na een jaar van geheim houden en voorbereiden. “Als voortraject hadden we de Facebookpagina ‘De sleutel van Beltrum’. Hierop gaven we de afgelopen zes weken iedere zaterdagmorgen een aanwijzing waar een sleutel verstopt was, met een briefje erbij, met het logo van SJB erop, maar niemand wist waar dat over ging. Heel geheimzinnig. Je merkte al snel dat het heel erg ging leven. Hele groepen mensen met kinderen liepen naar plekken waar ze dachten dat de sleutel mogelijk verstopt lag. Dat was erg leuk om van afstand te zien. We hebben er vanwege alle afgelastingen nog over vergaderd of we dit boekje wel of niet door moesten laten gaan maar we vonden dat er al zoveel afgelast en uitgesteld wordt dat we dit boekje wel door wilden laten gaan. Het is een activiteit die je ondanks de maatregelen makkelijk kunt doen. Er wordt al veel gewandeld, ook met kinderen, dus juist nu door laten gaan. We wilden het geheim houden als een echte verrassing.”

Bekende Beltrumse kabouters
Het concept van de kabouterroute is even eenvoudig als briljant te noemen, vindt ook Sander. “Overal in de route staan schattige deurtjes waar kabouters wonen met verwijzingen naar bekende Beltrummers. De verhaaltjes gaan over hen. Joske Elsinghorst heeft de korte verhaaltjes geschreven.” Het concept kabouterroute is volledig van haar hand. In haar woon- en geboorteplaats Groenlo presenteerde zij haar allereerste kabouterroute. Het werd in Groenlo zo’n succes dat het boekje ook in het Duits vertaald werd. Inmiddels hebben meerdere plaatsen in de Achterhoek hun eigen kabouterroute, in hetzelfde concept.

Kabouter Wimken
De namen van de vijftien Beltrumse kabouters kwamen in overleg tot stand. “We hebben twee keer een denktank gehad met mensen uit Beltrum waar we mee gebrainstormd hebben. Zij moesten dit ook geheim houden.” Bekende Belhamels zijn onder meer Kabouter Bas (Bas de Stofjas, Paul Scharenborg), Kabouter Jan (Jan ’van de weg’ te Vogt), Kabouter Marie Helmers, Kabouter Truus (Truus Stotteler), Kabouter Tan en Kabouter Euphemia (zuster Euphemia). Bekendste kabouter is Kabouter Wimken, oftewel Willem Terhorst, al 40 jaar lang bassist van Normaal. Aan hem reikte Sander afgelopen week al het eerste exemplaar uit in zijn woonplaats Aalten. Willem was zeer onder de indruk van het initiatief en voelt zich vereerd. Hij heeft nog steeds veel met zijn geboorteplaats. “Ik ben Beltrummer in hart en nieren. Ik was daar vroeger een opvallende verschijning, vanwege mijn lange haar,” lacht Willem, ook om de verwijzing die Sander verklapt, naar de Harbersallee alwaar hij naar verwees in zijn klassieker ‘Noar ’t café’ “Het is een prachtig boekje, mooie tekeningen erin. Mooi dat de vrijwilligers in Beltrum zo aan de weg timmeren.” De tekeningen in het boekje zijn van de hand van Sander Esselink zelf, die er een jaar aan werkte, de vormgeving is van Stefan te Loeke.

Video: Henri Walterbos

Willem Terhorst neemt het eerste boekje van Kabouterroute Beltrum in ontvangst. Foto: Henri Walterbos
Foto: Roel Krabben
Foto: Roel Krabben