“Inwonende hulp in huis is voor iedereen haalbaar en betaalbaar”, aldus Bertil Holthuis, bedenker en oprichter van Zorg in Huis. Foto's: PR

“Inwonende hulp in huis is voor iedereen haalbaar en betaalbaar”, aldus Bertil Holthuis, bedenker en oprichter van Zorg in Huis. Foto's: PR

Ook kwetsbare oudere kan met inwonende hulp thuis blijven wonen

AALTEN/REGIO - Het aantal kwetsbare ouderen groeit in ons land. Ook in onze regio. Het gaat om mensen met wie het geestelijk wat minder gaat of voor wie het vanwege lichamelijke ongemakken steeds lastiger wordt om thuis te blijven wonen. Als zelfstandig thuis wonen niet meer lukt, volgt vaak een indicatie voor een verpleeghuis. “Wat veel mensen niet weten is dat je met die indicatie er ook voor kunt kiezen om thuis te blijven wonen. Vertrouwd en veilig, dankzij een inwonende hulp in huis”, vertelt Bertil Holthuis, bedenker en oprichter van Zorg in Huis, een nieuw initiatief in de Achterhoek en Twente.

Door Joyce de Schepper

Tot vorig jaar zomer was Holthuis werkzaam als specialist in het opzetten en aansturen van internationale organisaties en bedrijven. Zijn jarenlange ervaring, kennis en kunde kwamen hem goed van pas bij de opzet van Zorg in Huis. “En niet te vergeten mijn praktijkervaring als mantelzorger voor mijn schoonvader”, voegt hij daaraan toe.

Inwonende hulp
Even terug naar juli 2020. Holthuis verkoopt zijn deel in een bedrijf en heeft tijd om samen met zijn vrouw mantelzorger te zijn. “Mijn schoonvader was ziek. Samen met de thuiszorg deden we voor hem wat we konden. Gaandeweg werd de zorg intensiever en leek een verblijf in een verpleeghuis de enige optie. En dat, terwijl mijn schoonvader zó graag thuis wilde blijven wonen. Dat moet toch mogelijk zijn, dacht ik. Vanuit mijn werk- en woonervaring in het buitenland wist ik dat in onze buurlanden inwonende hulp in huis heel gebruikelijk is. Benieuwd hoe de zorg in Nederland geregeld is, ging ik onderzoeken of inwonende hulp ook in ons land mogelijk was.”

Fundament van veiligheid
Zonder in complexe regelgeving te vervallen, licht Bertil zijn bevindingen toe. “De Wet langdurige zorg (Wlz) regelt intensieve zorg voor kwetsbare ouderen. Mensen met een Wlz-indicatie verhuizen vaak naar een verpleeghuis. Maar je kunt er ook voor kiezen om thuis te blijven wonen, op voorwaarde dat je goede zorg regelt die past bij de situatie. En dat weten veel mensen niet.”

Holthuis kwam in contact met een gespecialiseerd bureau dat inwonende hulp regelt; het gaat om ervaren mensen -uit de EU- die bij kwetsbare ouderen inwonen. “Deze verzorgenden bieden persoonlijke verzorging, individuele begeleiding en doen licht huishoudelijke werkzaamheden. Ze spreken Duits en dat is, zeker voor deze generatie in onze regio, geen enkel probleem.

Dankzij de inzet van een inwonende hulp kon mijn schoonvader thuis blijven wonen. We hebben ervaren dat inwonende hulp een fundament van veiligheid, vertrouwen en zekerheid biedt. Er ontstaat rust want de basiszorg is geregeld, de thuiszorg kan zich richten op medische handelingen en de familie kan aanvullende dingen doen.”

Profiteren van elkaars kracht
“Doordat alle betrokkenen weten wat hun taak en verantwoordelijkheid is, profiteer je van elkaars kracht. Dankzij deze werkwijze kan ook de kwetsbare oudere genieten in de eigen vertrouwde omgeving. Het feit dat er dag en nacht iemand in huis is, geeft een gevoel van veiligheid. Ook voor de mantelzorger.”

Zorg in Huis regelt meer dan alleen de hulp. "We ondersteunen bij de aanvraag én als de hulp eenmaal is geregeld, is Anne van Zorg in Huis een vast aanspreekpunt. Ze komt altijd uit de regio, is een vraagbaak voor familie en mantelzorgers en onderhoudt nauw contact met de verschillende zorgverleners.”

Korte wachttijd
Overigens stellen de meeste mensen een aanvraag van zorg (te) lang uit. “Financiële overwegingen spelen daarbij vaak een rol”, weet Holthuis. “Jammer, want deze vorm van zorg is voor iedereen haalbaar en betaalbaar. Zorg in Huis kent geen lange wachttijden. We hebben meestal binnen twee weken de hulp thuis voor elkaar. We zijn er ook voor mensen die in afwachting van een verblijf in een verpleeghuis deze periode willen overbruggen door thuis te blijven.”


www.zorginhuis.nl
0800-7175

Bertil Holthuis. Foto: PR