Lilian Hofland en Gerben Nijhuis voor hun zelf opgeknapte gevel aan de Oudestraat 64 in Neede. Foto: Rob Weeber
Lilian Hofland en Gerben Nijhuis voor hun zelf opgeknapte gevel aan de Oudestraat 64 in Neede. Foto: Rob Weeber

Gemeenschapsraad Neede biedt gevelfondsschildje aan

NEEDE/EIBERGEN - Parallel aan de transitieplannen werd door de gemeente Berkelland in 2019 een gevelfonds voor de Oudestraat in Neede en het centrum van Eibergen in het leven geroepen. Voor beide kernen werd 100.000 euro ter beschikking gesteld, waarmee ondernemers en eigenaren van (voormalige) winkelpanden de uitstraling van hun gevel konden verbeteren. De bijdrage werd op 50% van de verbeteringskosten gesteld, met een maximum van 10.000 euro.

Door Rob Weeber

Voor Gerben Nijhuis en Lilian Hofland kwam het fonds precies op tijd. Zij kochten in 2019 het pand aan de Oudestraat 64, het voormalige politiebureau. Het pand, ooit eigendom van kledingzaak Ponds, had een aluminium pui met een vaste luifel erboven. “Wij komen uit het centrum van Enschede en zochten een opknapwoning met veel ruimte waar ik als bouwkundige mijn ei in kwijt kan,” legt Gerben de aankoop uit.

”Het pand aan de Oudestraat voldeed aan alle verwachtingen en bovendien is wonen in Neede een stuk rustiger dan in het centrum van Enschede. Oorspronkelijk hadden we het plan om de gevel later op te knappen, maar toen we hoorden van de subsidiemogelijkheid voor de gevel, hebben we dit plan naar voren gehaald. We doen alles zelf, inclusief de bouwtekeningen, en zijn inmiddels twee jaar bezig. Nog zo’n anderhalf jaar en dan hopen we klaar te zijn met alle verbouwingen. We zijn goed ontvangen in Neede. Van de oude eigenaren, de familie Ponds, hebben we zelfs alle privéfoto’s van het pand gekregen.”

'Hopelijk
doet goed
voorbeeld
goed volgen'


De GRN (Gemeenschapsraad Neede) was destijds betrokken met het opstellen van de transformatieplannen voor de Oudestraat. Menno van der Werff is bestuurslid GRN en betrokken bij het loket Begeleiding Gevelfonds. Hij ziet met toenemend enthousiasme dat de plannen voor gevelverbetering in de Oudestraat voorlopen op schema. “We hadden 10 jaar uitgetrokken voor het plan geveltransformatie, maar we kunnen na twee jaar al constateren dat we over een derde van de panden in gesprek zijn. Vijf panden zijn inmiddels zelfs al opgeknapt, waaronder ook nummer 64. De architectuur in de Oudestraat is heel wisselend. Door de aanpassingen van de winkelpuien in de loop van de tijd werd de verticale geleding tussen boven- en benedendeel van de panden onderbroken. Het gevolg was veel aluminium puien en luifels.”

Als herinnering aan de instelling van het gevelfonds door de gemeente Berkelland besloot de GRN een schildje te laten maken dat op de getransformeerde gevel mag prijken. Oudestraat 64 is een van de panden waarop het schildje wordt bevestigd. "Hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen", aldus Van der Werff.

Het door de GRN ontworpen gevelschildje. Foto: Rob Weeber