Centrum Borculo. Foto: Rob Stevens

Centrum Borculo. Foto: Rob Stevens

Een goede gevel siert het huis en de straat

BORCULO - In een aantrekkelijke omgeving is het goed toeven. Voor ondernemers is dat een niet onbelangrijk gegeven. Hoe langer klanten in het centrumgebied van een plaats verblijven des te meer geld ze zullen uitgeven. Het gevelfonds dat voor Borculo is ingesteld moet de aantrekkelijkheid van het centrum van Borculo verder vergroten.

Door Rob Stevens

Het centrum van Borculo wordt gerevitaliseerd. Net als dat al eerder gebeurde in de Berkellandse kernen Ruurlo, Neede en Eibergen. Een van de aandachtspunten daarbij is verbetering van de uitstraling van het aangezicht van gevels. In de gemeentelijke brochure 'Bouwstenen voor het centrumgebied van Borculo´ wordt uitgelegd welke instrumenten daarvoor zoal beschikbaar zijn. Zo gaat het dan bijvoorbeeld om de visuele verhouding tussen verdiepingen, het benadrukken van doorgaande lijnen, het gebruik van raamstijlen, daklijsten en plinten, gedetailleerde (historische) bouwelementen, de zichtbaarheid van gevels en daarmee samenhangend de verwijdering van vaste luifels en serres.

Wethouder Maikel van der Nuit: “Gevels zijn belangrijk voor de uitstraling van een winkelstraat en de aantrekkelijkheid van een winkelgebied. Sommige gevels hebben een minder fraaie uitstraling, maken zelfs soms een verpauperde indruk. Eigenaren van winkelpanden kunnen nu subsidie aanvragen om daar wat aan te doen. Er is voor Borculo in totaal in 2022-2023 een bedrag van 100.000 euro beschikbaar voor aanpassingen aan de gevel. Het maximum ligt op 10.000 euro per aanvraag en vijftig procent van de investeringskosten. Het betreffende pand moet wel in het centrumgebied van Borculo staan.”

Aanvragen
Het gevelfonds was ook al beschikbaar als onderdeel van de revitalisering van de centra in Neede en Eibergen. In Neede werden uiteindelijk vijf aanvragen gehonoreerd, in totaal voor 50.000 euro. Van het gevelfonds Eibergen is tot nu toe nog geen gebruik gemaakt. Wel zijn er twee aanvragen geweest, maar die voldeden niet aan de voorwaarden. De animo voor deze regeling lijkt vooralsnog niet groot. Voor Eibergen is dus nog het volle bedrag van 100.000 euro beschikbaar en voor Neede op dit moment 50.000 euro.

Voor vragen kan contact worden opgenomen met mevrouw C. te Morsche, tel. 0545-250334.