Marianne Appels met haar boekje ‘PandeMie’. Foto: PR

Marianne Appels met haar boekje ‘PandeMie’. Foto: PR

‘PandeMie’, het verhaal van Marianne
Appels over corona

HAARLO - Als straks de coronacrisis voorbij is, dan wordt de actualiteit geschiedenis. De crisis wordt door velen op een verschillende manier beleefd, geïnterpreteerd en vastgelegd. Zo ook door bestuurslid en tekenares Marianne Appels van de KunstKring B-Art. Zij verhaalde en verbeeldde een aantal gebeurtenissen uit de coronaperiode in haar komische boekje ‘PandeMie’.

Het boekje begint met ‘De dans’, verwijzend naar het om elkaar heen dansen als gevolg van de 1,5 meter afstand. Voor sommigen voelt die beperkende maatregel als een vrijheidsberoving, maar volgens Marianne bestaat volledige vrijheid niet. Dan is er namelijk sprake van anarchie. De ‘wanorde’ wordt verder gevoed door de desinformatie van de virologen, we raken erdoor in de knoop. Het ontaardt in protesten, zoals de samenkomst op de Dam, die door burgemeester Halsema ‘niet voorzien’ werd. Bij de ‘ontmaskering’ van een minister zonder mondkapje vraagt ze zich af of we ook ‘De Mens achter deze functie in deze omstandigheid kunnen zien, namelijk een bruidegom.’ Ook de creativiteit van de jeugd wordt aangehaald, illegale feestjes onder viaducten of in keten. Het boekje eindigt met een Q- code. De auteur geeft echter geen garantie op een negatief resultaat na het scannen ervan.

‘Über den
Wolken muss
die Freiheit
wohl
grenzenlos
sein’

PandeMie is zeker niet als aanklacht of verwijzing bedoeld. Appels wil slechts haar kijk op het verloop der gebeurtenissen weergeven. De bijpassende tekeningen vullen het verhaal op humoristische wijze aan. Toch analyseert ze impliciet wel het gedrag van mensen in tijden van een crisis, zoals onder meer uit de volgende tekst blijkt: ‘Soms wil je wel eens vanaf een hoogte neerkijken op het gebeuren daar beneden, op die aardbol. Een algeheel overzicht wie, wat en hoe de mensen zich verhouden tot elkaar zonder tussenkomst van betweters, complotdenkers, narcisten, vervalsers et cetera. Gewoon eerlijke informatie, zuiver … Zonder virus om je heen. Want dat is pas vrijheid. ‘Über den Wolken muss die Freiheit wohl grenzenlos sein.’

Expositie in de Kluntjespot
De officiële presentatie van het boekje ‘PandeMie' geschiedt tijdens de opening van haar expositie op 24 juli in de Kluntjespot in Haarlo. Daar zullen naast haar tekeningen van ‘Silly People' ook enkele tekeningen uit het boekje te zien zijn. De tentoonstelling is daarna geopend op vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur van 27 juli tot en met 27 augustus. Tijdens de expositie zal ook het boekje ‘PandeMie' te koop zijn.

Een tekening uit PandeMie van Marianne Appels.